latinica  ћирилица
13/06/2018 |  22:38 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Бићу нови предсједник Српске, радим отворено и без лажних обећања

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће, након октобарских избора, бити нови предсједник Републике, јер грађани са њом знају на чему су и да ради отворено и без лажних обећања.
Жељка Цвијановић у емисији Телеринг - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у емисији ТелерингФото: РТРС

"Намјеравам да побиједим на изборима и да наставим да радим са нашим грађанима на исти начин како сам то радила и до сада - отворено, без петљања, без лажних обећања", рекла је Цвијановићева, додавши да не даје никаква обећања без упоришта и за која није 100 одсто или бар 99 одсто сигурна да могу бити реализована.

"Што се тиче кампање, мораћемо јавно да презентујемо своје политике и своје ставове, а о резултатима рада Владе причала бих и да нисам кандидат, јер је то саставни дио мог политичког функционисања више од пет година", додала је Цвијановићева, која је предсједник Владе Српске.

Она је рекла да оно што ради неће да сведе на кампању јер то није кампања, те да СНСД има план понашања и дјеловања.

"Грађани са мном знају на чему су, јер никада није било никаквог варања. Направили смо план кретања који смо остварили. И за будући период имамо план кретања и остварићемо га, а он подразумијева провођење одређених мјера ове године, и то наши социјални партнери знају, као што знају да то није кампања и да бих то радила и да нисам кандидат", појаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Српске стабилна, функционална и да редовно извршава све своје обавезе.

"Прије неколико година то је била ноћна мора, јер је било тешко након година криза. Данас смо стабилни, функционални, редовно извршавамо обавезе, немамо проблеме, знамо своју позицију и знамо како да се штитимо од оних који атакују из Сарајева и са других страна, а да притом постижемо добре економске резултате", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она сматра да камапања опозиције није престала од 2014. године, јер су постојали покушаји да се на различите начине нешто испроблематизује, да се блокирају институције, те подсјетила на заузимање скуштинских столова.

"Никада нисмо поклекли и дозволили да институције не раде. Зашто је био циљ опозиције да заустави институције, ако тако воле Републику Српску, ако се кандидују за важне позиције у Републици Српској", упитала је Цвијановићева.

Ако се разумије важност институција, каже она, онда се политикама треба борити против политичког непријатеља на политичком терену.

"Политички терен у којем неко блокира институције, а онда себе промовише као некога ко ће водити институције је пропала ствар", констатовала је Цвијановићева.

Она је навела да је важна повезаност српског члана Предсједништва БиХ и кадра уз Републике Српске у Савјету министара са предсједником Српске, предсједником Народне скупштине, предсједником Владе, као и њихово заједништво да би се могле проводити активности од значаја за Републику Српску.

Цвијановићева је нагласила да је Српска, упркос блокадама које су углавном долазиле од оних који врше власт на нивоу БиХ а долазе из Републике Српске, остварила рекордне резултате.

Она је подсјетила да је Република Српска прошле године имала рекордан број запослених, те да је остварила највећу покривеност увоза извозом.

"То смо све успјели уз потпуну блокаду свих тих људи који сједе у Сарајеву, а који долазе из Републике Српске, а замислите какви би резултати били да смо имали прави тим који игра заједно за Српску. Ми то хоћемо - тим који игра заједно, координисано, који ће се моћи договорити шта је важно од закона и мјера, и уколико уђете у неке преговоре око аранжмана да их можете испратити, а не да их неко у Сарајеву блокира након што Српска све испреговара, као што је било у више случајева до сада", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да СНСД жели да њени кандидати побједе на свим нивоима, како би могли играти за све у Републици Српској и проводити мјере од значаја за грађане Српске, те да раде на додатној стабилности институција.

"План је био да мјера која подразумијева 405 КМ за незапослене породиље буде уведена од 1. јануара 2017. године, али су нас они зауставили и кренули смо са том мјером годину касније", појаснила је Цвијановићева и подсјетила да је Влада од 1. јануара 2016. године увела трезорску исплату пензија.

Она је поручила да вјерује у институције Републике Српске и да Република може много боље и више када су у Сарајеву људи који знају шта раде.

"Политика је много важнија ствар од тога шта ћемо ми испричати у кампањи и како ћемо са стране нешто коментарисати, прљати, а конкретно немате ништа иза себе. Хоћемо резултате. Ови су били добри, а када будемо играли заједно као тим, и ми у Српској и наши представници у БиХ можемо да креирамо рјешења", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је била предсједник Владе свим грађанима, те да намјерава да буде и предсједник свим грађанима Српске са пуном свјешћу о важности институција Републике Српске, као и колико је мало грађана у Српској и да нема комодитета да се одрекне било ког човјека.

Она је нагласила да мора да постоји јединство, а не да се каже да нећете да дођете да разговарате са предсједником Републике.

"Инститиције Српске морају да функционишу као једно и да имају додатну полугу, што јесте српски члан Предсједништва БиХ и одговорни људи у Савјету министара који раде за Републику. То је моја визија како то треба да изгледа", поручила је Цвијановићева.

Она је навела да је почаствована што је кандидат за предсједника, наводећи да то доживљава веома озбиљно.

"Била сам јако почаствована и када сам постала предсједник Владе и схватила сам то као огроман задатак. Тада сам се заклела себи да мора бити пуно боље, иако сам знала да су времена тешка, јер сам прије тога била министар, колики је притисак и колико се мора радити", додала је Цвијановићева.

Она је поручила да ће као будући предсједник Српске радити још више да Република Српска буде боља, јача и стабилнија, а њен грађани са својим институцијама јединствени, јер онда, како је истакла, нема страха од неуспјеха.