latinica  ћирилица
13/06/2018 |  10:22 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Због тероризма у затвору 17 лица у БиХ

У казнено-поправним заводима у БиХ налази се 16 лица на издржавању затворске казне због тероризма, а једно лице је у затвору због противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним или параполицијским формацијама.

Од 17 затвореника, у затвору у Зеници борави их 11, у Сарајеву три, у Бусовачи два и у Добоју један, наводи се у одговору Министарства правде БиХ на посланичко питање посланика ДФ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Маје Гасал Вражалице.

Вражалицу интересује и да ли постоји просебан програм за ова лица који би пратили стручњаци за њихову дерадикализацију и ресоцијализацију, те ко чини тим који ради са тим затвореницима.

Министарство правде БиХ у одговору наводи да је, у међувремену, једно оптужено лице Суд БиХ правоснажно осудио на казну затвора од три године због противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним или параполицијским јединицама.

"У складу са Законом о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, за ове затворенике постоји посебан програм третмана који одређује преваспитна служба завода након што је сваки затвореник боравио у пријемном одјељењу завода 30 дана", наводи се у одговору министра правде Јосипа Грубеше.

У тим пријемним одјељењима врши се процјена личности сваког затвореника ради одређивања индивидуалног третмана који је прилагођен за постизање успјеха и остваривање циља извршења затворске казне, односно постизања сврхе кажњавања.

У третману учествују психолози, педагози, социјални радници, љекари, инструктори, правници и други стручњаци.

Министарство правде БиХ истиче да је БиХ као прва земља у европској јурисдикцији прошла пројекат "Подршка реинтеграцији насилних и екстремних затвореника у БиХ" који је подржала Влада Велике Британије, у сарадњи са Савјетом Европе.

Као резултат овог пројекта сачињен је Приручник за процјену и рехабилитацију насилних и екстремних затвореника у БиХ, усклађен са европским стандардима у овој области.