latinica  ћирилица
12/06/2018 |  12:24 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Театар фест- Награда РТРС-а за представу "Устав Републике Хрватске"

Наша медијска кућа на Театар фесту "Петар Кочић", традиционалну награду Корак у храброст, ове године додијелила је загребачком Сатиричном позоришту Керемпух за представу "Устав Републике Хрватске".
Награда "Корак у храброст" за представу позоришта Керемпух - Фото: РТРС
Награда "Корак у храброст" за представу позоришта КеремпухФото: РТРС

Жири Радио-телевизије Републике Српске у саставу - Јелена Којовић Тепић, предсједник, те чланови Сања Поповић и Мишо Кочић, одлучио је да награду Корак у храброст на овогодишњем Театар фесту заслужује представа "Устав Републике Хрватске", загребачког Керемпуха.

У форми црне комедије, ансамбл Керемпуха је храбро начео највеће табу теме хрватског друштва о којима ријетко ко људски проговара: проблем усташтва и односа према Србима и проблем односа према хомосексуалцима. У горку пилулу смијеха, аутори представе Томић и Грлић су интелигентно спаковали деценијске предрасуде, смјестивши их као реквизите у један, наоко затворен, ормар какав сваки човјек и свако друштво, хтио или не хтио да призна, има, наводи жири.

Онај англосаксонски костур из ормара су извукли овдје као женску одјећу за хомосексуалца и усташку униформу за одузетог, али још живог старца, и показали, заједно са сјајним ансаблом Керемпуха и режисером Винком Брешаном, да се може бити човјек само уколико се побиједе малограђанске предрасуде и прихвате различитости, какве год оне биле.