latinica  ћирилица
10/06/2018 |  17:55 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Надалу 11. титула у Паризу! (ФОТО)

Најбољи шпански тенисер Рафаел Надал, побједник је Отвореног првенства Француске - Ролан Гароса. Надал је у финалу био бољи од Доминика Тима са 3:0 (6:4, 6:3 и 6:2).
Рафаел Надал, побједник Ролан Гароса (фото: twitter.com/rolandgarros) - Фото: РТРС
Рафаел Надал, побједник Ролан Гароса (фото: twitter.com/rolandgarros)Фото: РТРС

Ово је био јубиларни, 10. међусобни дуел двојице играча, а Надал сада води са 7:3.

Надал је постао други играч којем је пошло за руком да освоји 11. трофеј на једном Грен слему - претходно је то успјела само Маргарет Корт на Аустралијан Опену, док је Тим поражен у свом првом гренд слем финалу.

"Краљ шљаке" се приближио и Роџеру Федереру јер је у Паризу освојио укупно 17. Грен слем трофеј.

Једанаеста титула у рукама Надала (фото: twitter.com/rolandgarros)

Тим је једино у првом сету имао реалних шанси да освоји трофеј, иако је први до брејка дошао Надал. Шпанац је већ послије два гема имао брејк у "џепу" захваљујући агресивној игри и добрим форхендима.

Експресно се вратио Аустријанац рибрејком до 2:2, његова игра се мало консолидовала, али му је сервис остао испод 50 одсто што је до краја притискало његову игру из поља. Покушај да игра агресивније и тако се подигне осветио се Тиму у посљедњем гему првог сета, па је Рафа тада направио нови брејк за 6:4 и вођство у сетовима.

Такав завршетак првог сета као да је оставио трага на Тиму који већ у првом поену наредног сета промашује смеч, а већ у прва два гема доживљава дежа ви првог сета и суочава се са заостатком 0:2.

Тим је потом заиграо боље, а све је у мечу могло да буде много другачије послије четвртог гема другог сета. Аустријанац је освојио два поена на сервису Надала и имао иницијативу у трећем поену који би му донио три брејк лопте.

Међутим, Рафа у маниру великог шампиона тада проналази врхунску паралелу из потпуне дефанзиве и тај један поен за 15:30 му је био довољан да се тргне, освоји наредна три и поведе са 4:1.

Тим је имао брејк лопту у седмом гему када је промјеном ритма погодио добар дроп шот. Није искористио ту шансу и Надал је освојио други сет.

Шпански тенисер је и у раној фази трећег сета направио брејк, али су се онда јавили проблеми са средњим прстом лијеве руке. Пожалио се да не осјећа дио шаке и услиједила је краћа пауза.

Да је повреда Надала била озбиљнија, то би заиста био бизаран завршетак финала у ком је тог тренутка имао два сета и брејк предности. Умјесто тога, баш тада је квалитетним форхендима показао да повреда није озбиљнија, направио је нови брејк за 5:2 и онда рутински одсервирао за побједу и 11. титулу у Паризу.