latinica  ћирилица
05/06/2018 |  20:05 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

На Св.Хелени најбескориснији аеродром на свијету? (ВИДЕО)

Ваздушна лука Свете Хелене на истоименом британском острву на којем је своје задње дане проживео и Наполеон Бонапарта већ се сматра најбескориснијим аеродромом на свијету.
Аеродром Свете Хелене (фото: youtube.com - Bob St Helena) -
Аеродром Свете Хелене (фото: youtube.com - Bob St Helena)

У његову изградњу уложено је најмање 285 милиона британских фунти, али није могао да буде пуштен у промет због јаких вјетрова који су ометали полијетање и слијетање авиона.

Иако су до сада имали неколико летјелица које су успјеле да слете на његову писту, ваздушна лука службено је кренула с радом тек прије неколико мјесеци када је авио-компанија Аирлинк успјешно извела свој први комерцијални лет с путницима између Јоханесбурга и Свете Хелене.

Ово оствро донедавно је сматрано као једно од најнеприступачнијих мјеста на Земљи. Иначе, острво је вулканског поријекла, дугачко 18 и широко 10 километара. Налази се у јужном Атлантику, 2.800 километара од обале Анголе.

На овом изолованом острву површине 122 километра квадратних живи око 4.200 становника који су прије тог авиона на располагању имали само једну бродску линију.

Брод је сваке три недјеље упловљавао на Свету Хелену и носио све потрепштине, а да би стигао из Јужне Африке, требало му је чак шест дана.

Британске власти се надају да ће покретање комерцијалних летова привући туристе на острво и тако оправдати високе трошкове за изградњу аеродрома.