latinica  ћирилица
29/05/2018 |  18:27 | Аутор: novosti.rs

Топло вријеме и "тешке" ноге

До таложења сувишне течности долази због лоше циркулације, хормонских промјена и нездравог начина живота. Неопходно је повећати унос воде током дана, промијенити навике у исхрани и вјежбати најмање 15 минута.
Ноге - Фото: flickr.com
НогеФото: flickr.com

Чим стигне топло вријеме већина се на крају дана жали на отечена стопала и глежњеве, као и на осјећај тежине у ногама. Као посљедица скупљања отпадних течности у ткивима отеченост се јавља и у предјелу бокова и бедара. До таложења сувишне течности долази због лоше циркулације, хормонских промена и нездравог начина живота.

Да бисмо се нежељене течности ослободили неопходно је повећати унос воде током дана на око два литра, промијенити навике у исхрани и вјежбати најмање 15 минута. Кроз исхрану треба узимати што више воћа и поврћа. Од поврћа, прије свега бијели и црни лук, празилук и целер. Ове намирнице садрже елементе који својим дјеловањем снижавају крвни притисак и штите срце и крвне судове, смањују ниво лошег, а повећавају ниво доброг холестерола.

Са друге стране, тиквице, ротквице, парадајз, першунов лист и салате обилују водом, па представљају најбоље природне диуретике.

Избацивање сувишне течности може да се побољша и узимањем чајева. Ако је отеченост пролазног карактера чајеви се узимају само током критичног периода. Ако је ријеч о трајном проблему, узимају се у циклусима. Један циклус траје мјесец дана, а онда се прави пауза од 40 дана, па се поступак понавља са новим циклусом.

Да би се избјегла отеченост, исхрана треба да буде сиромашна сољу, шећером и мастима, а богата свјежим неконзервисаним намирницама. Прије свега треба избјегавати храну богату натријумом, као што су сухомеснати и конзервисани производи, али и коцке за супу.