latinica  ћирилица
29/05/2018 |  16:27 | Аутор: Б92

Појачано знојење може бити скривени знак болести

Сви људи се зноје, али претјерано знојење би могло да буде знак да нешто није у реду са организмом. Јако знојење се још назива и хиперхидроза и може да буде толико изражено да омета свакодневни живот и ствара непријатности.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Према истраживањима америчког Националног института за здравље, претјерано знојење може бити симптом срчаних тегоба, анксиозности, дијабетеса и других болести, пише Медикал дејли.

Дијабетес

Један од симптома повишеног шећера може бити екстремно знојење и љепљива кожа на врату. Знојење се нарочито јавља у ноћним сатима. Осим тога, неки од симптома дијабетеса су и дрхтање, глад и убрзано куцање срца.

Проблеми са штитном жлијездом

Стално знојење може да буде знак претјеране активности штитне жлијезде или хипертиреозе. Када штитна жлијезда производи превише хормона, може да проузрокује непрестано знојење, јер подстиче знојне жлијезде. Други симптоми су губитак тежине и лупање срца.

Срчани удар

Знојење и вртоглавица могу да буду знак упозорења на срчани удар. Остали симптоми укључују притисак, јак бол у грудима који се шири према осталим дијеловима тијела.

Анксиозност

Људи се претјерано зноје и кад су под стресом, осјећају тјескобу или су преплашени.

Карцином

Претјерано знојење може да буде нуспојава многих здравствених стања као што су гихт, Паркинсонова болест или употребе неких лијекова. Понекад, знојење може бити и знак лимфома или карцинома лимфних ћелија.

Менопауза

Таласи врућине погађају 85 одсто жена које улазе у менопаузу, пише Хелтлајн. Слични таласи догађају се и у трудноћи.