latinica  ћирилица
24/05/2018 |  15:46 | Аутор: СРНА

Још двоје обољело од морбила

Два нова пацијента из Бањалуке обољела су од морбила, чиме је укупан број обољелих у Републици Српској повећан на 50, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Из Института наводе да је ријеч о одраслим лицима из Бањалуке са средње тешком и лакшом клиничком сликом морбила.

Од почетка марта у Бањалуци је пријављено 27 обољелих, у Источном Сарајеву шест, Вукосављу четири, Модричи и Лакташима три, у Новом Граду и Козарској Дубици по два и у Власеници, Шамцу и Палама по једно.

Од укупног броја обољелих, до сада је било хоспитализовано 35 лица.

"У Клиници за инфективне болести су тренутно хоспитализована два лица обољела од морбила, а ријеч је о одраслим пацијентима који су стабилног стања. Остали пацијенти су отпуштени са болничког лијечења", наводе из Института.

Из Института додају да је највећи број обољелих из узрасних категорија од једне до четири године /12/ и од 30 до 39 година /10/.

"Од укупно 50 обољелих од морбила у Републици Српској, 46 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса", истичу из Института.

Дом здравља Бањалука је 3. маја прогласио епидемију морбила на територији града због ширења морбила међу штићеницима Дома "Рада Врањешевић" Бањалука.

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, спроводе мјере на спречавању и сузбијању ширења епидемије.

Из Института наводе да је једна од најважнијих мјера провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Морбиле су вирусно, заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.