latinica  ћирилица
24/05/2018 |  08:35 ⇒ 08:38 | Аутор: Б92

Једно јаје дневно смањује ризик од срчаног удара

Стручњаци пекиншког Универзитетског научно-здравственог центра и британског Универзитета Оксфорд истичу да су јаја у исхрани веома добра за људско зравље.

Њихово истраживање је показало да конзумирање једног јајета дневно смањује ризик од срчаног удара и болести срца.

Особе које једу једно јаје дневно имају за 25 одсто мању вјероватноћу од срчаног удара, у односу на оне које их рјеђе конзумирају. Такође, они који просјечно поједу пет јаја недјељно имају 12 одсто мању вјероватноћу да оболе од срчаних болести.

Истраживање је спроведено у Кини на узорку од више од 400.000 здравих људи, старости између 30 до 79 година, пише Дејли мејл.

На почетку истраживања 13,1 одсто учесника свакодневно су јели јаја, док их 9,1 одсто учесника уопште није конзумирало или су то ретко радили.

Научници су девет година касније упоредили податке и открили да је, међу учесницима истраживања забиљежено 83.977 случајева кардиоваскуларних болести и 9.985 случајева смрти, као и 5.103 срчаних удара.

Они који су јели најмање једно јаје дневно генерално су имали мање шансе да оболе од кардиоваскуларних болести. Такође, имали су и 26 одсто мањи ризик од срчаног удара, као и 28 одсто мање шансе да би од њега могли да умру, преноси Вечерњи.

"Јаја су позната као богат извор протеина, витамина, минерала и добрих масних киселина, али то не значи да би само требало знатно повећати количину јаја у исхрани. Важна је цјелокупна исхрана и животни стил, јер је нереално очекивати да би само јаја могла да направе разлику", закључује професор кардиоваскуларне медицине са Универзитета Шефилд Тим Чико.