latinica  ћирилица
22/05/2018 |  12:28 | Аутор: Б92

Шест митова о храни у које људи још вјерују

Неки бизарни митови о храни су још увијек актуелни и људи у њих вјерују.

Ових шест митова далеко су од истине:

1. Прогутана жвакаћа гума

Ако сте прогутали жваку, немојте паничарити, каже гастроентеролог Роџер Лидл. Многи људи вјерују да прогутаној жвакаћој гуми треба седам година да изађе из тијела. Љекари са Универзитета медицине Дјук кажу да то није истина.

"Наш пробавни систем је јак – ако може да свари одрезак, може и жваку. Не постоји одређени временски период да се свари жвака јер он зависи од особе до особе", истиче докторка Лиса Гањху.

2. Храна послије 20 часова

Постоји мит да ћете смршати ако престанете да једете након 20 часова. Касна вечера је проблематична ако једете велике количине калоричне хране. Оброци након 20 часова нису повезани с губитком килограма, ако и остатак дана не пазимо шта једемо или вјежбамо.

3. Јаја су лоша

Према новијим истраживањима, ниво холестерола у јајима је знатно нижи него како се раније сматрало. Иако претјеривање може довести до повишеног холестерола, конзумација четири јајета недјељно неће повећати ризик од болести срца.

4. Шаргарепе побољшавају вид

Да, шаргарепа садржи А витамин који је добар за вид, али то не значи да ћете добити супермоћи и побиједити далековидост или кратковидост, пише Индеx.

5. Правило три секунде

Многи људи верују да је храна која је пала на под и даље сигурна за конзумацију ако је поједу у року од три секунде. Ово једноставно није истина, ризикујете да се заразите разним бактеријама с пода, каже докторка Алиса Екерлеј за британски Телеграф.

6. Јабуке чисте зубе

У миту да јабука чисти зубе има нешто и истине, али немојте се заваравати да је довољно појести јабуку умјесто прања зуба четкицом и пастом за зубе или концем.