latinica  ћирилица
17/05/2018 |  19:16 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Хумани Холанђани граде кућу за породицу из Грабовице

За породицу из Грабовице код Добоја, у којој одраста шесторо дјеце, група хуманих Холанђана гради кућу. Ово је седма кућа за социјално угрожене породице, коју су изградили у посљедњих 11 година.

Има их 13, различите су струке, али посао не бирају. Заједнички раде с једним циљем, да кућу што прије ставе под кров.

Андреј де Фром је менаџер продаје, а у Добој је дошао осми пут. Истиче да их чини срећнима да помогну неком ко има мање могућности, него што они имају.

Заједно са Холанђанима рукаве је засукао и отац породице, Станоје Васиљевић. Осморочлану породицу, са малишанима од годину и по до 15 година, издржава радећи на дневницама, па започету кућу сам није могао да сагради.

За неколико мјесеци, биће то услован дом за његових шесторо дјеце.

За опремање куће требаће помоћ домаћих хуманитараца и привредника. Новац за градњу Холанђани сами обезбиједе, сакупљајући их посредством хуманитарне организације.

Џон Стајвенберг наглашава да је сваке године потребно око 18 хиљада евра, те да ће сваки евро што им је поклоњен, бити уложен у кућу коју граде.

Холанђани су први пут у Добоју 2007. године реновирали једно крило неуропсихијатрије.

Након тога, почели су да помажу социјално угроженим породицама, санирајући и поправљајући им куће, а посљедњих седам година, сваке године саградили су једну кућу.