latinica  ћирилица
17/05/2018 |  17:12 | Аутор: РТРС

Заев: Имамо рјешење прихватљиво за обје стране...

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је у Софији, послије разговора са предсједником грчке владе Алексисом Ципрасом, да је једна од опција разматрана током преговора прихватљива за обје стране, али ће, након консултација, бити јасно да ли је та рјешења могуће и спровести.
Ципрас - Заев - Фото: РТРС
Ципрас - ЗаевФото: РТРС

"Уколико је могуће, вјероватно ћемо имати рјешење", рекао је Заев. Ципрас опрезан: "Остало је још доста посла."

Четврт вијека дуг спор око имена Македоније могао би бити ускоро ријешен, уколико политичке странке у Македонији и Грчкој прихвате рјешења око којих су се сложили премијери двије државе, Зоран Заев и Алексис Ципрас.

"Важно је да потврдимо успех који су постигли министри... Желимо решење сада, како би стасало до Самита ЕУ. Ако није могуће наставићемо разговоре о решењу док се не договоримо", рекао је Заев.

Македонски премијер је, такође, навео и да предстоје унутрашњо-политичке консултације влада две државе са председницима, другим лидерима и челницима опозиционих партија.

"Уколико се решење потврди на унутрашњем плану биће и озваничено", рекао је Заев.

Одговарајићи на питање да ли је могуће одлагање решења о имену Македоније, Заев је одговорио: "Не дај Боже".

Алексис Ципрас је, ипак, био мало опрезнији наводећи да су две стране "прешле већи део пута", али и да је пред Атином и Скопљем још доста посла, јавља грчки Катимерини.

"Разговарамо о детаљима, корак по корак, али још увек нисмо у позицији да можемо да говоримо о договору", рекао је грчки премијер, наводећи да је састанак са Заевим трајао до дубоко у ноћ.

"Наш заједнички циљ је да постигнемо договор до краја јуна", рекао је Ципрас.

Грчки премијер је рекао и да циљ преговора две стране није да постигну крхак договор који би се распао за неколико месеци, већ да пронађу рјешење које ће издржати тест времена.

Говорећи о конкретним рјешењима, односно да ли постигнут договор око имена "Горња Македонија", Ципрас је рекао да има неколико предлога и неколико алтернатива, али да још ништа није дефинитивно договорено.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт века потреса односе двије државе могао бити ријешен до љета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обје стране, па су у Македонији, али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно рјешење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име сјеверне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је после проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

Извор: РТС, ПЛУСИНФО, КАТИМЕРИНИ