latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:46 ⇒ 18/05/2018 | 10:53 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Неријешена политичка питања отежавају економску сарадњу (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у Софији на скупу у оквиру Самита земаља западног Балкана да су земље региона суочене са бројним политичким, економским и безбједносним изазовима, те да неријешена политичка питања у великој мјери отежавају предузимање заједничких активности на пољу економске сарадње.

Цвијановићева је додала да је неопходно ојачати свијест о европској перспективи земаља западног Балкана, као и о пуноправном чланству у ЕУ као реалној опцији, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Премијер Српске је нагласила да је, уз подршку ЕУ, у БиХ дефинисана Реформска агенда, која је подлога за координисано и ефикасно спровођење реформских активности на свим нивоима власти.

Влада Републике Српске, истакла је Цвијановићева, концентрисана је на развојне и реформске процесе, те да о томе најбоље свједоче макроекономски показатељи и континуиран економски раст.

Она је нагласила да је у протекле двије године Република Српска забиљежила највећи раст БДП-а у региону, остварила рекордан ниво покривености увоза извозом, као и броја запослених.

Жељка Цвијановић на самиту (Фото: РТРС(

Цвијановић: Конкурентност подизати јачањем инфратруктуре

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је поводом Самита ЕУ-западни Балкан, одржаног у Софији, да је добро да је ЕУ препознала потребу региона да подигне укупну конкурентност и тиме што ће јачати своју инфраструктуру.

"Мислим да је и ЕУ схватила да треба да покрене одређене заокрете", рекла је Цвијановићева за Алтернативну телевизију.

Она је додала да се и по стварима о којима се дискутује, али и по плановима који се праве за будући период може видјети да се прелази на "практични терен".

"Одавно сам говорила да је то потребно и да не треба губити вријеме само на круте политичке изјаве и политичка очекивања, те да је неопходно да се овај регион повеже", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да Република Српска након Самита неће бити нешто ближа ЕУ, али да је добро да се враћа жеља за чланством и јача европска перспектива.

Цвијановићева је данас учествовала на скупу "Стратешки дијалог за западни Балкан" који је, у оквиру Самита земаља западног Балкана, који се одржава у Софији, организовао Свјетски економски форум.

Жељка Цвијановић у Софији на скупу "Стратешки дијалог за западни Балкан" (Фото: РТРС)

На скупу су учествовали предсједници влада, министри и други званичници балканских земаља, као и представници међународних економских и финансијских институција.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)