latinica  ћирилица
17/05/2018 |  15:53 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

АНУРС: Представљена научна студија академика Василија Крестића

У Академији наука и умјетности Републике Српске представљена је научна студија академика Василија Крестића "О називу језика у прошлости Хрватске", у издању Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда. Ова научна студија говори о српско-хрватским односима у цјелини, а нарочито о питању језика које је постало прворазредно политичко питање, а најмање лингвистичко и стручно језичко.

Научном студијом "О називу језика у прошлости Хрватске", академик Василије Крестић каже да се приказује како Хрватска у политичкој борби намеће језик Србима с намјером да створи велику и етнички чисту Хрватску, која признаје само хрватски народ.

"Другим ријечима, да се брише српско име, да се бришу Срби, да Срби не буду Срби иако су етнички Срби, него у политичком погледу да буду православни Хрвати", изјавио је Крестић.

У књизи је обрађен период 19. и почетка 20. вијека о борби за очување српског језика. Повод за ову књигу била је недавна Декларација о заједичком језику, која потире назив српски језик и уводи форму у којој се губи национални идентитет.

"Онај ко изгуби језик, коме се отима и распарчава језик, као што се догађа са српским језиком, у опасности је да изгуби свој идентитет. А идентитет је заправо интегритет, а интегритет је способност самоодржања", каже проф. др Богољуб Шијаковић.

И историчар Жељко Вујадиновић истиче да је језичко питање једно од најважнијих питања и да данас живимо великим дијелом управо у покушају рјешавања тога питања. Накнадно се конструишу одређене историјске вертикале које, какокаже, углавном у озбиљној науци нису утемељење.

На представљању студије говорили су предсједник Академије наука и умјетности Српске, Рајко Кузмановић, професорка Софија Божић, те Миодраг Којић, потпредсједник Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић". Промоцији је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.