latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:27 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Хан: Европска перспектива постоји, али и "домаћи задаци"

Европска перспектива за земље западног Балкана постоји, али је потребно да свака држава уради свој "домаћи задатак", рекао је данас Јоханес Хан, комесар Европске уније за проширење и сусједску политику.
Самит у Софији - Фото: ТАНЈУГ
Самит у СофијиФото: ТАНЈУГ

"Постоји европска перспектива и то ће бити потврђено данас. Али оно што смо рекли прије неколико мјесеци и даље стоји: читав процес заснован је на заслугама, па свака земља треба да уради свој домаћи задатак и онда постоји и европска перспектива", рекао је Хан по доласку на самит ЕУ и земаља западног Балкана у Софији.

Он је додао да све државе имају исту перспективу, али да је напредак индивидуалан.

Премијер Финске Јуха Сипила истакао је да је владавина права веома важна и да је потребно имати визију о наставку спровођења реформи у тим државама. Он је рекао да треба бити "реалан" када је ријеч о роковима.

Британски премијер Тереза Меј рекла је да је општи циљ "више стабилности, безбједности и просперитета за западни Балкан".

"Имамо много заједничких тема за дискусију - безбједност, миграције, организовани криминал. Желимо блискије односе са овим земљама", изјавио је Стефан Лофвен, премијер Шведске.

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да "види добру перспективу за западни Балкан".

"Наш циљ је да подржимо ове земље на њиховом путу ка ЕУ. Ми преузимамо предсједавање Унијом 1. јула и наш јасан циљ је да остваримо напредак на путу према ЕУ у том периоду", навео је Курц.

Самит Европска унија-западни Балкан почео је јутрос у главном граду Бугарске.

Самит, од Солуна 2003. године, окупља шефове држава и влада 28 држава чланица Европске уније те шест држава западног Балкана.

Делегацију Републике Српске предводи предсједница Владе Жељка Цвијановић, а БиХ Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ.