latinica  ћирилица
16/05/2018 |  17:57 ⇒ 17/05/2018 | 10:26 | Аутор: РТРС

Одлука Предсједништва БиХ о именовању генералског кора оборена у Дому народа

Први пут у историји, Одлука Предсједништва БиХ о именовању генералског кора у Оружаним снагама оборена је у Дому народа. Ријеч је о до сада невиђеној одлуци од када је Дејтонске БиХ, чиме је оспорено именовање комплетног генералског кадра.

Начелник заједничког штаба, два замјеника, оперативна команда, команда подршке, 13 генерала, укратко – комплетна структура Оружаних снага БиХ, према приједлогу Предсједништва БиХ, у Дому народа није добила подршку. Овако нешто БиХ још није видјела, признају и у Министарству одбране и тас одговорности пребацују на политику. 

"Није повријеђен национални интерес ни једног народа. Дом народа би требало да штити витални национални интерес како српског, бошњачког и хрватског народа, у овој одлуци нема те повреде. Мислим да је овдје, да кажем, више нека политичка одлука", рекао је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић.

Да је по сриједи мање политика, а више квалитет избора - тврди Бранислав Бојић. Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ и раније је упозоравао на нерегуларност одлуке српског члана Предсједништва БиХ. Спорно је, истиче, именовање Зорана Дуновића на мјесто генерала Драгана Вуковића. Подсјетимо, Вуковић је раније пензионисан, а на његово мјесто постављен је три године старији Дуновић, који уз то, истиче Борислав Бојић, има много мање референци. 

"Неопходно је имати млађе, добро образоване и на крају крајева оне који су показали свој патриотизам током одбрамбено-отаџбинског рата, а то је по мени генерал Вуковић и лично сматрам да га није требало мијењати, јер је млађи од онога који је предложен", истакао је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ Борислав Бојић.

 Ипак у СНСД-у за све криве политику и везе Зорана Дуновића са ПДП-ом, чији избор кадрова, тврде, не подржава ни коалициони партнер. Овакав преседан, истиче Душанка Мајкић, не смије да се понови. 

"Кључни разлог зашто није прихваћена понуда која је била на столу је због нерјешених односа између СДС-а и ПДП-а, јер се сматра да понуђени кандидат од стране ПДП-а нема ни једну референцу која би га опредијелила на то мјесто, изузев блиских веза и познанстава са предсједником ПДП-а", сматра члан Заједничке комисије парламента БиХ за одбрану и безбедност Душанка Мајкић.

Наводе Мајкићеве, први човјек ПДП-а, Бранислав Бореновић није желио да коментарише. Након свега остаје нејасно да ли ће Предсједништво своју одлуку промијенити, јер иако је за Дом народа она спорна, сви актери приче редом признају – повреде националних интереса нема. 

"Ја не могу да говорим шта ће се дешавати у наредном периоду. Вјероватно ће се наћи поново на дневном реду Дому народа", додао је Јеринић.

"С обзиром на то колико се Предсједништво често састаје, ништа није реално", каже Мајкић.

"Вјерујем да ће на бази тога реаговати Предсједништво и прихватити ову врсту ево сугестије или предложити некога ко је млађи, а испуњава те услове", наглашава Бојић.

Не реагује ли Предсједништво и остане ли кадровска политика и даље камен спотицања у именовању генералског кора, БиХ у Оружаним снагама имаће вршиоце дужности до завршетка наредног изборног циклуса, именовања новог Предсједништва и Савјета министара.