latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Кримски мост отворен за путничка возила, НАТО осудио

Први аутомобили прешли су преко новог моста у 5:30 часова по московском времену, а за воланима су били новинари, политичари и ратни ветерани са Крима
Кримски мост отворен за путничка возила (Фото: Sergei Malgavko/TASS) -
Кримски мост отворен за путничка возила (Фото: Sergei Malgavko/TASS)

Друмски дио Кримског моста, за који агенција Тас с наводи да је најдужи мост у Русији, отворен је јутрос за саобраћај путничких возила.

Руска агенција наводи да су први аутомобили прешли преко новог моста у 5:30 часова по московском времену, а за воланима су били новинари, политичари и ратни ветерани са Крима.

Наводи се да је возачима речено да не смију да стају на мосту и да не возе брзином већом од 90 километара на час.

Предсједник Русије Владимир Путин јуче је отворио друмски део Кримског моста и поручио да не сумња да ће трака за камионе преко моста, који повезује Русију с Кримом, бити отворена на јесен, а жељезничка пруга 2019. године.

Руски предсједник сјео је за волан у камиону "Камаз" како би предводио конвој од 35 возила преко 19 километара дугог моста ка приморском граду Керч, на Криму.

Путин је дан отварања Кримског моста назвао историјским и честитао грађевинцима на завршетку изградње објекта.

Спутњик напомиње да је мост повезао Крим са Краснодарским крајем и тако постао најдужи у Европи.

Церемонија отварања друмског дијела Кримског моста, коју је предводио Путин, изазвала је критике Запада.

Према тврдњама портпарола Европске службе за спољне послова, мост представља "још једно кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине", преноси Ројтерс.

"Европска унија наставља да осуђује нелегалну анексију Крима и Севастопоља, коју је починила Русија, и неће признати ово кршење међународног права", наведено је у саопштењу.

Критикама се придружио и портпарол француског Министарства спољних послова, који је рекао да Француска осуђује изградњу Кримског моста, "који ускраћује Украјини пун приступ и коришћење њених међународно признатих територијалних вода".

НАТО ОСУДИО ОТВАРАЊЕ МОСТА ИЗМЕЂУ КРИМА И РУСИЈЕ

НАТО је данас осудио отварање моста који повезује црноморско полуострво Крим и Русију оцјењујући да је Москва још једном показала да не поштује међународно право.

"Мост представља ново руско кршење суверинета и територијалног интегритета Украјине, а Русија наставља да показује презир према међународном праву", наводи се у саопштењу.

Мост дугачак 19 километатра, коштао је 3,6 милијарди долара.