latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:24 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Да ли је на помолу продаја бијељинске шећеране?

Шећерана у Бијељини коначно би овог љета могла бити продата. Одбор повјерилаца на столу има три понуде – од турске фирме Солтист, вијетнамске СИСИВАН и једног физичког лица - Горана Вајкића из Бањалуке. Неки од њих су и подигли првобитну понуду.

Бијељинска шећерана посљедњи пут је радила 2010. године, у међувремену многи радници отишли су у пензију. Шећерану годинама нагриза рђа, објекат је прилично запуштен, али, и поред тога, заинтересованих купаца има. Ријеч је о Турској фирми ''Солтист'', вијетнамској ''СИСИВАН'' и физичком лицу Горану Вајкићу из Бањалуке. Износи који се нуде су од 6,1 до 10 милиона марака. Сазнајемо - Турска фирма подигла је износ понуде у односу на ранији.

'Била је прво на 4,2 милиона евра, а прије неколико дана је у спис суда достављена на 5,1 евра, то је око 10 милиона КМ", рекао је стечајни управник Небојша Матић.

У посљедњих мјесец дана урађена је прединвестициона студија и прослијеђена надлежним институцијама. Позив Одбора повјерилаца фабрике шећера–  јавни оглас за продају, отворен је до 15.јуна.

"Фабрика Солтист се бави трговином, предузећима, удјелима. Може се спекулисати, ја могу и евентуално и да претпоставим, можда желе да купе фабрику за треће лице које се не појављује као прави купац", сматра предсједник Скупштине повјерилаца Фаик Мухић.

"Нико од њих не гарантује да ће покренути производњу. Али јавни позив који ће бити у наредна два до три дана објављен има ставку да ће приоритет имати компаније које ће наставити процес производње", истакао је стечајни управник Небојша Матић.

Представници фабрике шећера годинама се питају зашто бијељинска фабрика не би могла да ради као једина с таквом технологијом у БиХ, ако већ неколико таквих постоји и ради у Србији и Хрватској.

"И ова фабрика, једнако као и те којесу функционисале у то вријемем и она има потребу да живи", наглашава Мухић.

"Да ли ће се Шећерана продати? Продаће се! Циљ и одбора повјерилаца и мене као стечајног управника је да се прода што боље, како би се повјериоци у што већем проценту намирили", изјавио је Матић.

Стварни дуг шећеране је 16,2 милиона марака и прошао је контролу стечајног управника и суда.