latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:05 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљежен 16. мај - Дан града

Низом манифестација и свечаном Академијом, у Приједору је обиљежен 16. мај – Дан града, којим се прославља ослобођење Приједора од фашизма у Другом свјетском рату. Поводом Дана града, честитке су упутили највиши званичници Српске.

Са прославе 16. маја, Дана града, поручено је да је Приједор један од најзначајнијих и најфункционалнијих градова у Српској, који се може похвалити повољним пословним окружењем.

Истакнуто је да је један од најбитнијих циљева у будућности привлачење инвеститора и отварање нових радних мјеста. И ове године, традиционално, додијељена су најзначајнија признања града, међу којима је повеља "Почасни грађанин Приједора", која је припала пјеснику Љубивоју Ршумовићу.

Приједор је град свих грађана, кажу Приједорчани. Током протеклих година много је урађено на развоју инфраструктуре, а грађани су поносни и на повољну економску и међунационалну климу.

Поводом Дана града, организовани су пријеми за представнике градова и општина из Србије, Хрватске и Словеније, као и за амбасадоре тих земаља. Поручено је - Приједор и околина гаје антифашистичку традицију.

"Моје лично задовољство је велико, с обзиром на то да су моји коријени из Приједора. Тако да ћу искористити овај дан да се присјетим времена када ме је деда, који је био партизан, водио овим крајевима", рекао је отправник послова Амбасаде Србије у БиХ Дамир Ковачевић.

На централна спомен-обиљежја борцима из Другог свјетског и протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата положени су вијенци. Претходних година много је уложено у развој градске инфраструктуре, а циљеви су и даље привлачење инвеститора и нова запошљавања.

"Наша жеља је да са новим запошљавањима и стварањем услова за нормалан породични живот, зауставимо што више младих људи који су евентуално имали намјеру да иду негдје у западну Европу", истиче градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Приједор је примјер добро организоване локалне заједнице, истакнуто је на обиљежавању.

"Приједор је град који је нама био инспирација за многе законе, нове праксе. Они су то увијек уводили сами од себе и за себе, а не зато што их је закон тјерао", рекла је министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Приједор и Бањалука градови су који имају одличну сарадњу – од заједничког организовања манифестација, до капиталног пројекта водоснабдијевања "Црно врело", истакао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Ради позитивног пословања, остварених прихода и отварања радних мјеста, плакета града Приједора додијељена је дрвопрерађивачком предузећу "Јавор".

"Ово признање мени и мојим радницима значи много. Ово је доказ да треба да се бавимо производњом и да идемо у том правцу", каже директор предузећа "Јавор" Радован Шалабалија.

Плакета "Почасни грађанин Приједора" додијељена је пјеснику Љубивоју Ршумовићу, који се истакао промовисањем књижевних сусрета на Козари, али и позитивним презентовањем града Приједора.

"Бити грађанин Приједора је једна ствар, а почасни грађанин већ подразумијева и неку обавезу. Подразумијева и неку, могао бих рећи, лијепу жртву", нагласио је добитник плакете "Почасни грађани Приједора" Љубивоје Ршумовић.

На свечаној Академији, награда града додијељена је младом полицајцу Слађану Дачићу, за изузетно хуман и храбар гест спасавања младића из ријеке Сане, као и протојереју ставрофору Ранку Малетићу за посебан допринос стварању међурелигијске сарадње, толеранције, те трајног и искреног суживота на подручју Приједора.