latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:31 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Прва вјештачка плућа у БиХ у УКЦ Републике Српске (ФОТО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске, прва је здравствена установа у БиХ, која је својим пацијентима на располагање ставила и ЕКМО апарат. Такозвана вјештачка плућа кључна су у лијечењу пацијената са тешким срчаним и плућним обољењем. Они који без овог апарата сигурно не би преживјели, добијају најмање 40 до 50 одсто шансе за живот.

Први у БиХ, Универзитетски клинички центар у сарадњи са Љубљанским УКЦ-ом својим пацијентима обезбиједио је ЕКМО апарат. Својеврсна кардио-пулмонална животна подршка тешко обољелим пацијентима пружиће нову прилику.

"Кад пацијенту не ради срце или плућа, он би сигурно умро. Тада ми њега стављамо на тај апарат, извадимо из њега крв, преко тих вањских плућа добије кисеоник, измјену плинова и добије ту крв назад. Тако одржавамо живот", истиче начелник Клиничког одјељења за интензивну интерну медицину у УКЦ Љубљана Војка Горјуп.

Др Војка Горјуп из Љубљане у УКЦ РС (Фото: РТРС)

Употреба овог уређаја интензивирана је након вируса грипа Х1Н1 2008. године, од када га УКЦ Љубљана има у свом саставу. Тада су пацијенти преживљавали управо захваљујући ЕКМУ.

Данас, у Словенији 30 до 40 пацијената годишње користи овај апарат. Искуства њихових стручњака значајна су за унапређење знања домаћих љекара. 

УКЦ РС- Предавање др Војке Горјуп из Љубљане (Фото: РТРС)

"Ми смо набавили прва такозвана вјештачка плућа у БиХ, без којих би једна популација пацијената имала смртни исход. Набавком овог апарата, ми дајемо шансу тим пацијентима да преживе", рекао је генерални директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић.

Ипак, како би се обољелима обезбиједиле још веће шансе, Републици Српској потребан је још један ЕКМО уређај.

Његова набавка је у плану, истиче руководство УКЦ-а, које подвлачи намјеру да у сарадњи са ресорним министарством и Владом постане једна од најрепрезентативнијих здравствених установа регије.

УКЦ РС- Предавање др Војке Горјуп из Љубљане (Фото: РТРС)