latinica  ћирилица
16/05/2018 |  12:14 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Награда Ћопићеве задужбине за "Случај Винча" и "Песме једног читаоца"

Добитници награде Задужбине Бранка Ћопића за дјела високе умјетничке вриједности су Горан Милашиновић за роман "Случај Винча" и Драган Лакићевић за збирку пјесама "Песме за једног читаоца".
Споменик Бранку Ћопићу - Фото: РТРС
Споменик Бранку ЋопићуФото: РТРС

Одлуку о додјели награда, за дјела објављена први пут у 2017. години, донио је Управни одбор Задужбине Бранка Ћопића на јучерашњој сједници одржаној у Српској академији наука и уметности у Београду.

Управни одбор чине академик Милосав Тешић, дописни члан САНУ Горан Петровић и академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Нада Милошевић Ђорђевић, саопштено је из САНУ. Награде ће бити уручене у САНУ 12. јуна.

Писац роман "Случај Винча", који је издала "Лагуна", Горан Милашиновић је угледни љекар, професор кардиологије београдског Медицинског факултета.

Роман "Случај Винча" говори о српском Чернобиљу, нуклеарном акциденту из 1958. године, који је био заташкан, као и о шесторо младих научника из Института Винча који су били озрачени, а чије лијечење је било могуће једино у паришкој болници.

Аутор је желио да "Случај Винча" буде писани омаж французима добровољним даваоцима коштане сржи који су се изложили смртној опасности из врхунске хуманости и да новим генерацијама омогући да сазнају о једној херојској епизода у историји медицинске науке.

Пјесник Драган Лакићевић, чију збирку пјесама "Пјесма за једног читаоца" је издао београдска "Партенона", српски је пјесник, приповедач и романсијер. Био је уредник књижевних часописа "Расковник" и "Књижевна критика", као и дјечјег православног листа "Светосавско звонце".

Прве пјесме објавио је 1970. године у сарајевским "Малим новинама" и у "Политици за дјецу" у Београду, а прве пјесничке књиге 1976. године.

Уредио и приредио велики број књига, издања и едиција, међу којима и колекцију "Српска књижевност за децу" у скоро 100 књига. Сачинио више антологијских избора, српских и светских бајки и српске поезије за дјецу.

Био је уредник издавачког предузећа "Рад" у Београду и Српске књижевне задруге.