latinica  ћирилица
16/05/2018 |  10:21 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Београд- Приведен хакер кога тражи ФБИ

Полиција је, у оквиру акције коју спроводи амерички Федерални истражни биро, привела мушкарца из Београда осумњиченог да је члан хакерске групе "Врховни господар таме", саопштено је данас из Министарства унутрашњих послова Србије.

Полиција Србије је учествовала у међународној акцији чији је циљ био откривање већег броја лица која су, користећи име "Врховни господар таме" на интернету, од јуна 2016. године неовлашћено приступала рачунарским мрежама и подацима најмање 50 жртава и крала информације и личне податке грађана САД.

Осумњичени су након тога упућивали уцјењивачке поруке жртвама, са пријетњама да ће информације бити јавно објављене, осим ако жртва не уплати тражени новац, наводи се у саопштењу МУП-а.

Осумњичени су захтијевали исплате искључиво у виртуелној валути биткоин, а на основу до сада доступних података, жртве су уплатиле укупно више од 275.000 америчких долара.

Припадници МУП-а Србије су идентификовали и привели С.С. /38/ из Београда, осумњиченог да је један од чланова те хакерске групе.

Претресом стана и других просторија које осумњичени користи нађена је и одузета дигитална опрема.

Против приведеног ће бити поднесена кривична пријава због сумње да је извршио кривично дело неовлашћен приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради и кривично дјело изнуда.