latinica  ћирилица
16/05/2018 |  08:35 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Суђење за злочине над Србима у Орашју

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године.
ХВО - Орашје - Фото: РТРС
ХВО - ОрашјеФото: РТРС

За злочине у Орашју 1992. и 1993. године оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становништва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

На рочишту одржаном 10. маја, свједок тужилаштва Павле Миловановић рекао је пред Судом БиХ да се војна полиција ХВО-а најлошије и најригорозније односила према српским заробљеницима из насеља Букова Греда.

Свједок је, између осталог, рекао да је у Средњошколски центар у Орашју, гдје је био затворен са још 12 Срба, доведено око 15 српских цивила из Букове Греде, међу којима је било и жена, са којима нису смјели да комуницирају.

- Из средњошколског центра су их изводили Перо Винцетић и његови сарадници, а када су се послије два-три часа враћали били су у модрицама - навео је Миловановић.