latinica  ћирилица
15/05/2018 |  15:05 | Аутор: СРНА

"Савјет министара најодговорнији за два законска приједлога у парламенту"

Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да је Савјет министара најодговорнији за ситуацију да су се у парламентарној процедури нашла два приједлога измјена и допуна Закона о кривчном поступку БиХ.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

"Просто је невјероватно да извршна власт у БиХ, а то се види у свим сегментима, не функционише, и није спремна да извршава одлуке чак ни Уставног суда БиХ, и није хтјела да стави на дневни ред закон. Сада смо се нашли у фази да имамо два приједлога закона", изјавио је Новић новинарима након сједнице Дома народа у Сарајеву.

Он је најавио да је Клуб српских делегата припремио амандмане и да је спреман да активно учествује у доношењу закона.

Кад је ријеч о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора, Новић истиче да овај законски приједлог не може да претрпи ни минималне критике.

"Сада је дефинитивно јасно да су предлагачи добили јасан одговор да закон не може проћи, не због кратких рокова како су неки хтјели да прикажу, него што садржајем ни изблиза не може да задовољи демократске и процесе заштите људских права у БиХ", наглашава Новић.

Према његовом мишљењу, било би природно да су предлагачи смогли толико снаге да повуку овај законски приједлог из даље процедуре. "Мислим да ће он свакако пасти у наредним фазама", сматра Новић.