latinica  ћирилица
13/05/2018 |  21:44 | Аутор: СРНА

Пуповац: Иницијатива за измјену изборног закона сегрегацијска

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је антиуставна и сегрегацијска иницијатива за промјену Изборног закона у Хрватској, којом се тражи изузимање посланика националних мањина из одлучивања о кључним темама попут буџета и повјерења влади.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Пуповац је оцијенио да грађанска иницијатива "Народ одлучује" за промјену изборног закона полази од "антиуставне и антицивилизацијске позиције", јер позива људе да гласају за то да припадници различитих мањина буду искључени и сегрегирани.

Према његовим ријечима, та иницијатива је покренута у околностима погоршаног положаја националних мањина, анимозитета и нетолеранције, настале у протеклих четири или пет година управо зато да би на том добили подршку од разочараних људи, односно да би се створиле претпоставке за сегрегацију, преносе хрватски медији.

Пуповац је истакао да ће се, у случају да се постигну те намјере, створити стање у којем дио људи неће имати иста права и исте могућности као други и који ће унапријед бити означени као људи који нису добродошли да учествују у одлучивању о важним државним питањима и важним државним политикама.

Грађанска иницијатива "Народ одлучује" почела је данас са прикупљањем потписа за одржавање референдума о измјенама изборног система којим желе да омогуће преференцијално гласање без цензуса, дописно или електронско гласање за држављане ван Хрватске, као и ограничавање гласања представницима националних мањина о кључним темама попут буџета и повјерења влади