latinica  ћирилица
13/05/2018 |  17:14 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

На простору Српске нема услова за збрињавање миграната (ФОТО)

Влада Републике Српске закључила је данас да на простору Републике Српске нема услова за збрињавање миграната.

Предсједник Владе Жељка Цвијановић рекла је након сједнице Владе да Република Српска неће прихватити ниједну самосталну одлуку Савјета министара БиХ која буде донесена без сагласности Српске, а која се односи на одређене мјере на територији Српске.

Она је навела да је један од закључака да се обезбиједи појачано присуство припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске у рубним подручјима.

Влада Републике Српске тражи од Граничне полиције БиХ да појача свој рад на границама, а од Предсједништва БиХ биће затражено да, уз ангажман Оружаних снага БиХ, обезбиједи појачану контролу границе.

"Имали смо прилику да чујемо да је немогуће исконтролисати границу и сматрам да је то није ствар са којом треба тек тако да се помиримо, већ је неопходно да се тражи појачан ангажман ове службе", навела је Цвијановићева.

Један од закључака Владе односи се и на нове разговоре о политици азила.

Влада Српске је закључила да ће обезбиједити потребну логистику за транспорт и транзит миграната.

Цвијановићева је рекла да постоје информације од представника Српске у институцијама БиХ, али и из окружења о могућности појачаног прилива миграната.

"Неки чак говоре и од 50.000 до 120.000 лица који би могли да дођу или покушају да уђу у БиХ, што подразумијева организован приступ, прије свега конзистентан и јасан став на који начин да се понашамо у таквим околностима", рекла је Цвијановићева.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Она је поновила да је незадовољна како питање миграната третирају институције БиХ, те нагласила да се Влада Српске овим питањем бавила више пута.

"У међувремену смо чули изјаве различитих представника институција БиХ, од оних који су тврдили да су ствари добро организоване и припремљене, до оних прилично запањујућих да није могуће успоставити било какав систем безбједносне контроле над лицима који долазе у БиХ и, такође, да неће моћи ни у будућем периоду", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Вукоте Говедарице да проблем миграната није у најзначајнијој мјери затекао БиХ, те да ће министар безбједности БиХ Драган Мектић сутра предузети одређене активности, Цвијановићева је рекла да је ово озбиљан проблем и да ће то тек постати.

"Очекивала бих, прије свега, од оних који на нивоу БиХ обављају такве послове, превасходно од оних у Министарству безбједности БиХ и служби које су везане за то министарство, да располажу адекватним информацијама", рекла је Цвијановићева.

Напомињући да се управо од Мектића и неких других из његовог министарства спомињу бројеви од 50.000 људи који "куцају на вратима БиХ", премијер Српске је рекла да јој је нелогично да Говедарица каже да нема проблема.

"Још више ми је нелогично и за сваку осуду да он обавјештава јавност да ће министар, којем је то један од задатака којим треба да се бави, сутра почети да се бави тим послом. То је за мене невјероватно. Сматрам да нису довољно обавијештени", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће Српска предузети све неопходне мјере да заштити своје грађане, њихов начин живота и имовину, те институције од мигрантског таласа.

Додик је поновио да ће Српска наћи начин како да се одбрани од мигрантског таласа, јер не жели у будућности промјену структуре становништва.

"Уколико БиХ није способна да штити интересе Српске, онда нам таква БиХ не треба", поручио је Додик након сједнице Владе Српске о мигрантима.

Он је нагласио да је БиХ "на проби", те подржао закључке Владе Српске које је оцијенио као опсежне мјере које нису усмјерене само на заштиту Републике Српске, него и цијеле територије БиХ.

"Ако са друге стране имамо добронамјерне, онда ће они предузети мјере затварања границе за мигранте, враћања миграната из БиХ, мјере договора у вези нових процедура за добијање азила и држављанства", рекао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да му је жао сваког мигранта који има проблем, али да Српска те проблеме није продуковала и да нема средства каква има Запад да их рјешава.

Он је поручио да они који су изазвали мигрантску кризу, односно западна алијанса која је направила проблеме на Блиском истоку, прије свега у Сирији, треба да сносе највећу одговорност за то.

"Нисмо наивни да не мислимо да ће они који долазе овдје остати када су Хрватска, Мађарска, односно Европа затворили своје границе. Нисмо то тражили, није то наша политика, нису наши планови и у том погледу предузећемо све мјере заштите наше имовине, права, институција и Републике", поновио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је изразио задовољство потпуним јединством Владе Српске о овом питању, те захвалио премијеру Српске на позиву да са предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем присуствује сједници.

Милорад Додик

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Вукоте Говедарице да проблем миграната није у најзначајнијој мјери затекао БиХ, Додик је рекао да је очекивао да ће их овај озбиљан проблем окупити "рачунајући да паметни људи иду у сусрет проблемима, а не да их проблеми затичу".

"Ако се цијели свијет бавио питањем миграната, ако је то основни проблем раскола у ЕУ, а чујемо неке наше људе да кажу да то није проблем, то је невјероватно", оцијенио је Додик.

Он је позвао СДС да заједно раде на овом питању, јер је ријеч о питању начина живота грађана у Српској, а не лично питање било кога.

"Нећемо да испаднемо наивни. Са таквим тврдњама Говедарица је у најмању руку наиван", закључио је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да је проблем миграната један од најозбиљнијих у БиХ.

Чубриловић је сматра да оно што Влада припрема кроз закључке, на чему институције Републике Српске инсистирају, треба да буду прихваћено, јер ће у том случају имати боља и бржа рјешења која ће бити прихватљива и за оне који треба да дођу и прођу кроз БиХ, прије свега, за домаће становништво.

Недељко Чубриловић (Фото: РТРС)

"Надам се да ћемо у том правцу одрадити све оно што се од нас очекује, што очекују грађани Републике Српске и БиХ, да ћемо ојачати институције тамо гдје треба и да ћемо имати довољно снаге и воље да овај посао одрадимо на најбољи могући начин", рекао је Чубриловић након сједнце Владе Републике Српске о проблему миграната.

Чубриловић је на конференцији за новинаре истакао да је о овом питању потребна озбиљност на свим нивоима, која не недостаје Влади Републике Српске.

"Бојим се да на другим мјестима није тако", нагласио је Чубриловић, те додао да није добро када са највиших нивоа прво иду информације да је све под контролом, а други пут да нема рјешења ни за најбаналније ствари.

Чубриловић је рекао да Влада Републике Српске и њене институције раде на томе да се на најбољи начин заштити домаће становништво, али и покаже хуманост.