latinica  ћирилица
13/05/2018 |  15:43 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Тест поузданости – испловио први кинески носач авиона (ВИДЕО)

Кинески носач авиона, први потпуно домаће производње, испловио је из сјеверне луке Далијан ради тестирања. Кинеско министарство одбране саопштило је да је, још неименовани носач, кренуо из луке ради "тестирања поузданости и стабилности његовог погона и других система", пренела је агенција АП.
Испловио први кинески носач авиона (фото: news.cn) -
Испловио први кинески носач авиона (фото: news.cn)

Носач тежак 50.000 тона биће највјероватније формално спреман нешто прије 2020. године.

Биро за безбједност поморског саобраћаја наредио је да се избјегава подручје у океану југоисточно од Далијана од недјеље до петка.

Носач авиона заснован је на дизајну бивше совјетске класе "Кузњецов" са палубом за полетање сличној скијашкој скакаоници и конвенционалном парном турбином на нафту.

Кина посједује још један носач авиона који је изграђен на бази незавршеног совјетског носача авиона "Варјаг", који је купљен од Украјине. 

Први кинески носач авиона "Лиаонинг", стигао је у Кину 1. октобра 2011. године из Украјине, али то је било само празно корито. Стављен је у службу 2012. године заједно с флотом кинеских ловачких авиона Ј-15.

Кина има највећу ратну морнарицу у свету по броју бродова, али далеко заостаје по технологији и борбеним способностима.

Кина је прошле године успоставила и своју прву војну базу у иностранству, у Џибутију, на истоку Африке, где су стално присутне и флоте САД, Јапана и неколико европских земаља.

Извор: РТС, Танјуг, РТ