latinica  ћирилица
13/05/2018 |  15:16 | Аутор: СРНА

Мировић: Српска Војводина завјетна идеја Срба у Хабзбуршкој монархији (ФОТО)

У Новом Саду данас је отворена изложба "Мајска скупштина - 170 година послије", посвећена 1848. години када је формирана Српска Војводина, аутономни регион у Хабзбуршкој монархији.
Епископ бачки Иринеј, Тијана Палковљевић Бугарски, Владан Вукосављевић и Игор Мировић - Фото: СРНА
Епископ бачки Иринеј, Тијана Палковљевић Бугарски, Владан Вукосављевић и Игор МировићФото: СРНА

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, отварајући изложбу, рекао је да је Српска Војводина, која је формирана на Мајској скупштини, постала завјетна идеја свих Срба у Хабзбуршкој монархији.

"Историјска искушења кроз које је та идеја пролазила била су огромна, али упркос њима, 70 година касније, на Великој народној скупштини у Новом Саду та идеја је постала стварност присаједињењем војвођанских области Краљевини Србији", рекао је Мировић.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић указао је на велико значење слике Павла Симића "Српска народна скупштина 1. маја 1848. године" за генерације српског народа.

"Та слика симбол је трајања и дуге борбе српског народа за слободу и уједно приказује, како његов пад, тако и његов успон. Она такође осликава и чињеницу да су на тој скупштини били присутни сви слојеви српског народа, као и да их је било из свих крајева Хабзбуршког царства", навео је Вукосављевић.

У Новом Саду отворена изложба "Мајска скупштина - 170 година послије"  (Фото: СРНА)

За управницу Галерије Матице српске Тијану Палковљевић Бугарски ова слика је историјски документ, који свједочи о најзначајнијем догађају 19. вијека за српски народ, а то је одлука о формирању Српске Војводине.

Отварању изложбе присуствовао је и Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, представници покрајинске и градске власти и бројни Новосађани.

Српска народна скупштина је одлуку о формирању Српске Војводине донијела током маја 1848. године у Сремским Карловцима.

Изложба "Мајска скупштина - 170 година послије" постављена је у Галерији Матице српске у Новом Саду.

Окосницу изложбе чини Симићева слика "Српска народна скупштина 1. маја 1848. године".

Слика је, свједочаноство рађања једне велике идеје и групни портрет не само њених најистакнутијих родоначелника попут патријарха Јосифа Рајачића, Ђорђа Стратимировића, епископа Никанора Грујића, него и свједочанство за велики број оних који ће ту идеју носити, чувати и сачувати, попут Светозара Милетића, Јована Ђорђевића, Стевана Владислава Каћанског и самог сликара Павла Симића.