latinica  ћирилица
13/05/2018 |  14:54 | Аутор: СРНА

У понедјељак нестабилно са пљусковима и грмљавином

У Републици Српској и Федерацији БиХ у понедјељак ће преовладавати нестабилно вријеме са пљусковима и грмљавином, а постојаће и услови за локалне непогоде.
Облачно - Фото: илустрација
ОблачноФото: илустрација

Ујутру ће бити умјерено облачно вријеме са сунчаним периодима, једино ће на крајњем сјеверу повремено падати киша, наводе из Републичког хидрометеоролошког завода.

Током пријеподнева и средином дана на западу се очекују пљускови са грмљавином, којих ће у другом дијелу дана бити у већини крајева. Пљусови ће бити израженији понегдје на сјеверу, гдје је могућ и град.

Дуваће слаб до умјерен југозападни и јужни вјетар, на сјеверу западни.

Минимална температура ваздуха од 11 до 16, а највиша дневна од 20 до 26 степени Целзијусових. У вишим предјелима ће бити свјежије.

Приједор је са 28 степени Целзијусових данас био најтоплији град у 14.00 часова, док је на Бјелашници, гдје је измјерено девет степени, било најсвјежије.

У Бањалуци, Добоју, Брчком, Новом Граду, Мостару и Тузли у 14.00 часова измјерено је 26 степени, у Котор Варошу 25, у Бијељини, Вишеграду, Крупи на Уни, Сарајеву, Грудама и Санском Мосту 24, у Требињу, Сребреници, Рудом, Бихаћу и Бугојну 23, у Источном Сарајеву 22, у Фочи и Кнежеву 21, на Сокоцу, на Мраковици, у Билећи, на Мањачи, у Невењису, Ливну и на Иван Седлу 20 степени.

У Рибнику је било 19 степени, у Калиновику 18, у Гацку 17, а на Хан Пијеску и у Мркоњић Граду 15 степени Целзијусових.

Нестабилно вријеме са кишом и пљусковима биће и наредних дана. У уторак, 15. маја, на југу и југозападу преовладаваће облачно вријеме са кишом, док ће у осталим предјелима бити претежно суво са сунчаним периодима. Јача киша се у току дана очекује на југу, а нестабилне временске прилике прошириће се и на остале крајеве. Слаба киша падаће и током ноћи. Највиша дневна температура ваздуха од 17 на југозападу до 23 степена на истоку.

Свјеже вријеме са кишом биће и у сриједу, 16. маја. Више падавина биће на југу и југозападу, док ће у осталим предјелима падавине бити слабије. Током ноћи киша ће престати у већини предјела. Највиша дневна температура ваздуха од 16 до 22 степена.

Хладније, али суво очекује се и у четвртак, 17. маја, ујутро. Пријеподне и средином дана биће мало топлије и сунчаније, али од поднева поново нестабилно са пролазном кишом и пљускове са грмљавином, који ће се премијештати од запада ка истоку. Највиша дневна температура ваздуха од 19 до 25 степени Целзијусових.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, у већини крајева данас послије подне је развој облачности условио кишу, пљускове и грмљавину.