latinica  ћирилица
13/05/2018 |  11:32 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Приједор: Парастос погинулим жељезничарима

За 28 приједорских жељезничара, страдалих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, испред спомен-обиљежја на жељезничкој станици Приједор, служен је парастос и положени су вијенци и цвијеће.

На овај начин, Борачка организација Жељезничког чвора Приједор, сваке године се, поводом 12. маја, Дана жељезничара и Светог Василија Острошког, крсне славе Жељезница Републике Српске, заједно са породицама погинулих бораца, присјети радних колега и сабораца који су у протеклом рату дали животе.

"Борачка организација стара се око уређења овог спомен обиљежја, око традиције, да се никада не заборави. Надам се да ће и генерације које послије нас долазе наставити ове темеље на којима смо ми кренули стварање и све остало", истиче Милојица Рендић, предсједник Борачке организације жељезничког чвора Приједор.

Мирјана Радић, директорица Секције за саобраћајно-транспортну дјелатност жељезничког чвора Приједор каже да 1992. године, када је формирана Жељезница Републике Српске, жељезничари су узели учешће у одбрамбено-отаџбинском рату и нагласила да је ред да их се сви сјете и да то редовно чине. Радићева је рекла да је погинуло пуно жељезничара из свих чворова.