latinica  ћирилица
13/05/2018 |  10:55 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Требиње: Хероји се морају поштовати и славити

Удружење дјеце погинулих бораца "Насљеђе" организовало је у Требињу свечану акамедију поводом 12. маја, Дана Војске Републике Српске, са које су поручили да се хероји Републике Српске морају поштовати, славити, али и учити дјецу о њима и њиховој борби.

На академији одржаној синоћ у позоришној сали Културног центра, предсједник Удружења "Насљеђе" Саша Пешикан истакао је да су хероји Републике Српске, њени војници, 90-тих година прошлог вијека стали јединствено и одлучно у одбрану народа, слободе и вјековних огњишта.

"Многи од њих у тој борби положили су и своје животе уградивши их у темеље државе која је била и остала гарант останка, опстанка и будућности нашег народа западно од Дрине", истакао је Пешикан.

Он је указао да је српски народ склон да заборави, поручујући да се то не смије дешавати и да хероје одбрамбено-отаџбинског рата треба славити и спомињати их.

"Нема нас на поменима, обиљежавањима, слављима. Не спомињемо наше хероје. Нема их у књигама, на таблама улица и тргова. Сви заједно морамо се добро замислити и запитати како у будућност не поштујући прошлост, како подизати потомке а заборављати претке", истакао је Пешикан.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да жртве уграђене у темеље Републике Српске, које су нам вратиле и самопоуздање и достојанство и "отвориле вјечне и свете двери слободе" никад не смију бити заборављене.

"Свима који одлучују о судбини породица погинулих бораца поручујем да пажње, бриге и поштовања никад није доста, да проблеми постоје све док макар и једно једино дијете које је изгубило родитеља у рату има проблем да у нашој држави оствари сва своја права или све своје снове", рекао је Петровић.

Он је напоменуо да градска администрација настоји да учини све што се може и да помогне у свакој прилици.

О српској историји говорио је историчар Милош Ковић, напомињући да је она од косовске битке до "свих потоњих Косова нашег народа" исписана бројним именима оних који су били спремни да жртвују своје животе за заједницу и будуће генерације.

На академији је приказан кратки филм "Хероји Републике Српске" у продукцији удружења "Насљеђе", док су у културно-умјетничком програму учествовали хор "Трибунија", чланови Књижевног удружења "Сусрет", пјесник Новица Телебак и требињски школарци.