latinica  ћирилица
13/05/2018 |  10:39 ⇒ 14/05/2018 | 08:55 | Аутор: РТРС

У цркви у Блажују служен парастос палим борцима Илиџанске бригаде

У Цркви светог Саве у Блажују у Кантону Сарајеву служен је парастос за погинуле борце током Одбрамбено- отаџбинског рата на Илиџи. У одбрани својих огњишта погинуло је 560 бораца а рањено чак 2200. У оквиру манифестације "Дани одбране Илиџе", Борачка ораганизација "Илиџански борац" евоцира успомене на прве нападе на Илиџу и све погинуле борце.

У оквиру манифестације "Дани одбране Илиџе", Борачка ораганизација "Илиџански борац" евоцира успомене на прве нападе на Илиџу и све погинуле бороце. У оквиру манифестације синоћ је приказан документарни филм "Дневник ратног хируга", о доктору Миодрагу Лазићу из Ниша који је током рата у болници „Жица“ на Илиџи обавио на хиљаде операције.

Долазак пред блажујску цркву буди сјећања али и изазива нелагоду због видног присуства сарајевске полиције. Илиџанци памте свакодневне непријатељске офанзиве, гранатирање и снајперисање са Игмана, то их није сломило, одбранили су своје домове, Илиџу која је до рата била већинско српско насеље.

"Први напад на Илиџу био је кључни напад, Одбили смо га. Имало смо 14 погинулих хероја, и послије некако све било лакше и организованије. Тако да смо сачували ову териротију", рекао је официр Илиџанске бригаде Војске Републике Српске Светозар Гузина.

"Зашто 22. април и 14. мај, зато што су ти датуми у суштини важни јер су тада били први напади. На ове датуме ми се сјећамо и кроз читав рат прођемо, кроз ратни пут Илиџанске бригаде, Специјалне јединице полиције, СП Илиџа и цијеле Српске Илиџе", истакао је предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Горана Шеховац.

Са Илиџанцима данас је био и ратни хируг из болнице Жица, нишлија Миодраг Лазић.Сјећа се легендарни доктор храбрости и ријешености Срба да опстану на свом, сјећа се жеље рањеника да што прије залијече ране и понову стану у одбрану својих огњишта.

"Сјећам се и дјеце када су долазили да виде рањене очеве, али и тужних тренутака клада су долазили да виде своје мртве очеве или када родитељи долазе у болницзу да виде своју страдалу дјецу. То су страшни моменти, али то данас изгледа величанствено све", додао је ратни хируг из болнице "Жица" Блажуј Миодраг Лазић.

У рату одбрањена, Илиџа је након Дејтонског мировног споразума припала Федерацији. Тада су илиџански Срби кренули у избјеглиштво, ријетки су се вратили а већина продала или продаје своју вриједну имовину. На Илиџи данас доминира арапски језик и култура.

"Дошло је много Арапа у Сарајево и ја се не бих вратио да живим са њима", нагласио је Гузина.

Породице погинулих, ратни ветерани, изасланик предсједника Републике Српске, те представници локалне власти и борачких организација положили су вијенце на споменике Оклопном батаљону Прве сарајевске бригаде и МУП Републике Српске у Источном Сарајеву.