latinica  ћирилица
08/05/2018 |  21:27 ⇒ 21:37 | Аутор: Агенције

Сојино уље нездравије и од шећера и од масти

Шећер и масти сматрају се најнездравијом храном, али научници упозоравају да има нешто још нездравије, а то је сојино уље, пише Дејли мејл.

Ријеч је о једном од најчешће коришћених биљних уља, а и половину биљних уља која се производе у свијјту, чини управо сојино уље. Иако ту врсту уља не морате имати у течном стању на полици у кухињи, оно је врло често састојак готове, прерађене хране у конзервама и сличним паковањима.

Дуго се сојино уље сматрало врло здравим избором, али резултати стручне студије указују на низ разлога због којих би популаран састојак кувања могао да остави озбиљне посљедице на здравље појединца, горе и од шећера.

Научници универзитета у Калифорнији спровели су тестирање на лабораторијским мишевима. Дали су им храну с 40 одсто масти, што је количина слична оној коју конзумира већина Американаца.

Једна група добијала је засићене масти већином из кокосовог уља, а друга је храњена намирницама базираним на незасићеним мастима из сојиног уља, којем је додато кокосово уље. Друга група садржала је исту количину незасићених масти какву конзумира просјечан Американац.

У склопу додатна два радна плана научници су мишевима дали двије верзије хране богате мастима с додатком фруктозе, шећера садржаног у воћу и у меду.

Храна све четири дијете садржала је исти број калорија, што значи да су научници могли да процијене стваран учинак разних врста уља и фруктозе на организам мишева.

Очекивали су да ће мишеви који су јели масти с фруктозом добити највише на тежини и да ће развити најјачу отпорност на инсулин, али резултати су их изненадили.

Највише су на килажи добили мишеви из групе која је јела храну са сојиним уљем, девет одсто више од мишева који су јели масну храну с фруктозом, а чак 25 одсто више од оних који су јели масти из кокосовог уља.

Код мишева који су конзумирали сојино уље примијећене су маснија јетра и већа резистенција на инсулин. Половина биљних уља која се производе у свијету чини управо сојино уље које се, због ниске цијене, користи у пуно прерађене и паковане хране.

Кад на производу пише ознака "биљна уља", то је већином сојино уље или нека његова компонента. Струка каже да се гени људске јетре понашају слично као гена код мишева, што значи да се студија може примијенити и на нас.