latinica  ћирилица
04/05/2018 |  14:39 | Аутор: Агенције

Више од 150 милиона Европљана пати од хроничних алергија

Једна од три особе које сретнете на улици, скоро сигурно, бори се са алергијом. Почевши од алергије на полен, затим на орахе или кикирики, до кућне прашине, длака мачака и паса. Листа алергена је све дужа и дужа.

Процјењује се да 30 до 40 одсто људи у свијету болује од једне или више алергијских болести, па алергијска обољења називају и епидемијом модерног доба.

Европска академија за алергију и клиничку имунологију наводи да више од 150 милиона Европљана пати од хроничних алергијских болести. Према процјенама, до 2025. половина популације биће погођена неком врстом алергије. С друге стране, Свјетска здравствена организација саопштила је да око 300 милиона људи, широм свијета, пати од астме.

Алергије настају када имуни систем направи грешку и уобичајену ствар препозна као нападача. Тада имуни систем производи антитијела која упозоравају на тај алерген, па у сљедећем сурету с њим иста та антитијела доводе до ослобађање низа хемикалија, попут хистамина, који узрокују алергијске реакције и симптоме. У сусрету са алергеном , реакција људског имуног система може изазвати упале на кожи, очима, дисајним путевима и слично.

Озбиљност алергијских реакција варира од особе до особе, па то може бити мања иритација, до тежих испољавања, а у најтежим случајевима могу довести до анафилаксије и угрозити живот. Међутим, док се већина алергија не може излијечити, одређени третмани и лијекови могу помоћи у ублажавању њихових симптома.

Истраживања у свијету показују да су савремен живот, стрес, измијењен имунитет, храна богата конзервансима и адитивима, изложеност различитим хемијским супстанцама и загађењу животне средине могући узроци пораста алергијских обољења. Алергије се јављају током цијеле године, али су чешће у прољетним и љетним мјесецима. Сунчеви зраци, полен биљака и убоди инсеката, прашина, различите хемикалије могу да изазову алергије.

Препоручује се избјегавање алергена када је то могуће, а у борби против алергија доступни су и лијекови који ублажавају симптоме који их прате. Веома је битно да се лијек примјењује правилно, и зато је неопходно да се прије прве употребе, пацијент, увијек посавјетује са љекаром или фармацеутом, и да детаљно прочита упутство.