latinica  ћирилица
03/05/2018 |  22:06 | Аутор: РТС

Чистач на аеродрому пронашао седам килограма злата, али неће добити ништа

Јужнокорејац који ради на међународном аеродрому "Инчон" могао би да не добије ништа иако је у једној канти за ђубре пронашао право богатство у златним полугама.
Златне полуге (илустрација) -
Златне полуге (илустрација)

Чистач је пронашао седам полуга злата, вриједних 330.000 долара, док је празнио канту за ђубре. Полуге, од којих је свака тешка један килограм, биле су умотане у новине, а полиција сумња да их је неко бацио у страху да не буде ухваћен.

 Тренутно нема доказа да је злато повезано са криминалном активношћу.

Испрва се мислило да ће поштени проналазач добити дио вриједности онога што је открио. Међутим, из управе аеродрома кажу да чистач неће моћи да добије награду јер је "злато пронашао током смјене, а у опису његовог посла је и проналажење изгубљених ствари".

Јужна Кореја има специфичан закон којим се регулишу све појединости у вези са пронађеним стварима чије власништво није познато.

Наиме, према закону, уколико се власник не појави да положи право на пронађена добра у року од шест мјесеци, проналазач преузима власништво. Ипак, ово се не односи на запослене када пронађу ствари на посједу предузећа у ком раде.

Иронично, да проналазач није запослен на аеродрому могао би да добије између пет и 20 одсто вриједности пронађеног злата, а максимална свота која се може добити у том случају је 65.000 долара.