latinica  ћирилица
03/05/2018 |  20:46 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Више од 80 одсто Руса сматра себе срећним

Више од 80 одсто Руса сматра да су срећни људи, а главни фактори ове самоперцепције су њихове породице, дјеца, солидно здравље и посао, резултати су истраживања Сверуског центра за истраживање јавног мњења.

"Ниво среће коју Руси исказују у посљедњих 12 мјесеци је највиши у цијелој историји истраживања јавног мњења у овој земљи. Према најновијем истраживању, 83 одсто Руса сматра да су гледано у цјелини - сретни људи", наводи се у саопштењу Центра.

Породични живот и даље је један од одлучујућих фактора среће, а након тога слиједи родитељство и добро здравље, властито као и чланова породице.

Осјећај немања среће најчешће се повезује са материјалним проблемима, наводи ТАСС.

"Чињеница је да осјећај друштвеног оптимизма превладава међу нашим сународницима. Породица и солидно здравље су главни покретачи тог осјећаја среће", рекао је Олег Чернозу, директор Центра за социјална и економска истраживања при Руској академији за националну економији агенцији ТАСС.

Он сматра да је то било и за очекивати јер су Руси смањили пушење и конзумирање алкохола. Такође, сада проводе мање времена пред телевизором.

Просјечни Руси сада проводе више времена на стадионима, у јавним парковима, одлазе у позориште или једноставно читају књиге код куће.