latinica  ћирилица
26/04/2018 |  08:31 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Најбољи начини за спречавање инфаркта

Ново истраживање је показало шта може да смањи ризик од инфаркта код људи који за то имају генетску предиспозицију.

И поред тога што многи сматрају да се мало шта може учинити када је генетика у питању, доказано је да од помоћи могу да буду једноставне активности за које сигурно можете да одвојите неколико тренутака дневно - и тако побиједите генетику.

Истраживања, објављена у магазину American Heart Association’s journal - Circulation базирала су се на анализи прикупљених информација од око 500.000 људи старости између 40 и 69 година, и њихове генетске предиспозиције у периоду од 6 година.

Научници су закључили да само мало више физичке активности може очувати здравље срца за високих 49 одсто, код особа које имају генетске предиспозиције за инфаркт, пише Н1.

Вјежбе које су добре за здраво срце су:

- Брзо ходање: Једна студија је утврдила да брзо ходање у трајању од два и по сата недјељно смањује ризик од срчаног или можданог удара за чак 30 одсто, иако многи стручњаци препоручују ходање и до између 30 и 60 минута пет пута недјељно. Толико је, наиме, потребно да бисте срцу обезбиједили оптимално здравље.

- Трчање: Као и код ходања, треба почети лаганијим темпом, на примјер, са пет минута растезања прије самог трчања. Студија Медицинске школе Универзитета Станфорд тврди да редовно трчање, не само што помаже срцу, већ и успорава процес старења.

- Вожња бициклом: Највећа предност оваквог вјежбања је то што одржавате убрзан ритам откуцаја срца током дужег временског периода. Стручњаци препоручују најмање 20 минута вожње бициклом, како бисте из ње могли да извучете максималну корист.