latinica  ћирилица
21/04/2018 |  10:28 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Каријес и пародонтоза - најчешће болести зуба

Каријес и пародонтоза најчешће су болести зуба од којих пати све више становника не само код нас, него и у свијету. У Републици Српској потребно је што прије урадити Националну студију о оралном здрављу сматрају професори стоматологије Медицинског факултета Универзтитета у Источном Сарајеву.

Усна дупља се не смије одвојено посматрати,нити занемаривати од остатка организма ,кажу стоматолози. Пародонтопатије су најчешћи узрочници губитка зуба,али и озбиљних болести код одраслих.Крварење десни,каменац на зубима,непријатан задах симптоми су због којих неодложно треба посјетити стоматолога. Не смију се занемарити ни остале промјене у усној дупљи.

"Тако се пародонтопатије доводе често у везу са кардиоваскуларним обољењима, обољењима дигестивног тракта, респираторног тракта и највећа веза је између пародонтопатије и дијабетеса", навела је специјалиста пародонтологије и оралне медицине Оливера Говедарица

Медицински факултет у Фочи провео је истраживање о теми "Здравствена просвјећеност трудница о оралном здрављу". Резултати нису за похвалу.

"Више од 70 одсто трудница није упознато да у трудноћи морају и могу нормално да одржавају своје зубе односно да санирају своје зубе и да је то заиста и пожељно", истакла је специјалиста дјечије и превентивне стоматологије Свјетлана Јанковић 

Да нешто није добро у здравственој култури указују и подаци са систематских прегледа гдје је код већине дванаестогодишњака установљено да имају од шест до седам обољелих зуба,а дозвољено је до три.Из свега проистиче да би Националном студијом о оралном здрављу требало утврдити превентивне програме,али и колико је потребно стоматолога и којих специјалности.

"Ми смо крајем прошле године заједно са Медицинским факултетом у Бањалуци кренули ка Влади Републике Српске са једним пројектом да се реалзује национална студија о оралном здрављу па ћемо видјети шта ће се десити по том питању", изјавио је помоћник декана за Студијски програм стоматологија Медицинског факултета Фоча Никола Стојановић

 Док се не створе услови за израду ове значајне студије која ће показати најреалнију слику оралног здравља стручњаци подсјећају да млађи од 18 година три пута годишње би требало да одлазе код стоматолога. Одрасли један пут мање.