latinica  ћирилица
11/04/2018 |  08:26 ⇒ 12/04/2018 | 08:27 | Аутор: СРНА

Сутра у Бањалуци прва лапароскопска операција јетре

Предсједник Управног одбора Удружења хирурга Републике Српске Зоран Алексић изјавио је Срни да ће сутра у Универзитетско-клиничком центру Српске у Бањалуци бити урађена прва лапароскопска операција јетре, која до сада није рађена и БиХ.
УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
УКЦ БањалукаФото: РТРС

Алексић је рекао да ће операцију урадити професори Бјорн Едвин и Јакоб Бергсланд из Краљевске болнице Осло из Норвешке, а у оквиру јубиларног 20. стручног састанка Удружења хирурга Републике Српске.

"Операција је предвиђена за сутра, а 20. стручни састанак за петак, 13. априла. Професори Едвин и Бергсланд биће, између осталих, специјални гости и на дан састанка одржаће предавање", навео је Алексић.

Алексић је истакао да је Управни одбор Удружења хирурга донио одлуку да умјесто досадашње праксе обраде болести или стања, ове године на јубиларни 20. састанак позове предсједнике удружења хирурга из свих бивших југословенских република, да одрже стручна предавања из области и о теми коју сами изаберу.

"То је први пут на овим просторима да неко организује састанак првих хирурга Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе и због тога овом догађају желимо да дамо велику важност", нагласио је Алексић.

Он је навео да ће генерални покровитељ састанка бити предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је, како је оцијенио, препознао карактер, величину и значај овог састанка.

Алексић је напоменуо да међу најважније активности Удружења хирурга спадају управо годишњи стручни састанци.

Према његовим ријечима, претходних 19 стручних састанака били су са међународним учешћем, на којим су угледни хирурзи из других земаља дали свој допринос здравственом систему Републике Српске.

Алексић је рекао да је на сваком састанку обрађивана одређена проблематика или болест, чиме су хирурзи Српске кроз предавања и дискусије стицали нова сазнања.