latinica  ћирилица
08/04/2018 |  19:09 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Гватемала: Џунгле вијековима криле палате и пирамиде - научници шокирани! (ВИДЕО)

Истраживачи су у џунглама сјеверне Гватемале, помоћу напредне ласерске технологије, открили више од 60.000 структура древне цивилизације Маја и процијенили да је на том простору живјело десет милиона људи.

На основу снимака из ваздуха, на којима су дигитално уклоњене крошње дрвећа, научници су успјели да у десетинама, дотад скривених, градова виде куће, палате, па и пирамиду високу скоро 30 метара, за коју се раније вјеровало да је брежуљак.

Истраживање је спроведено из авиона опремљених специјалним ласерима који могу да "виде" кроз густу џунглу и указује да су метрополе Маја биле много веће и комплексније него што се раније мислило.

Пуно је доказа о томе да су Маје, чија је цивилизација трајала више од 2.000 година, развијале пољопривреду, користиле технике наводњавања, имале каменоломе и одбрамбена утврђења, а широка мрежа путева указује да су насеља међусобно била повезанија него што се могло претпоставити.

Анализом података са локалитета величине 2.100 квадратних километара, научници су ревидирали и процјене о томе колико је људи живјело у том региону. Сада се претпоставља да је у Мајанским низијама (области у данашњој Гватемали и Мексику) живјело 10 милиона људи што је много више него што су претходна истраживања указивала.

Увијек се претпостављало да је мајанско друштво имало мању популацију и да није имало инфраструктуру - да су имали веома мале независне државе-градове без веће повезаности. Сада је, међутим, откривено да то није истина.

Густа џунгла Централне Америке често је логистички отежавала истраживања историјских локалитета већег обима. Али најновији развој технике омогућава археолозима да виде кроз густу шуму.