latinica  ћирилица
05/04/2018 |  09:04 ⇒ 09:05 | Аутор: Б92

Шта не би требало јести прије или послије тренинга

Без обзира на тип и интензитет физичке активности којом се бавите, требало би да обратите пажњу на оно што једете прије или послије тренинга.
Вјежбање - Фото: Facebook
ВјежбањеФото: Facebook

Тренер Тоби Хантингтон-Вајтли из боксерске теретане Кобокс у Лондону каже да пред тренинг не би требало да једете много хране која садржи висок проценат масноће.

"Такве намирнице могу да представљају велико оптерећење за дигестивни тракт, укључујући тренутне мучења када тренирате на пун стомак“, изјавио је Хантингтон-Вајтли за Индепендент.

Нутрициониста Ријанон Ламберт каже да је једна од најчешћих заблуда да пред тренинг треба пити спортска енергетска пића, чије се двије трећине састоје од шећера.

"Упркос великим маркетиншким кампањама које укључују топ моделе и набилдоване славне личности, суплементи нису ништа бољи од природних намирница. Колико год ефикасни били, они никада неће моћи да замијене здрав начин живота који укључује конзумирање стварне хране, вјежбање и добар сан“, рекла је Ламберт за Индипендент.

Она савјетује да се прије тренинга пије вода, док Хантингтон-Вајтли савјетује конзумирање лаганог оброка сат времена прије тренинга - оног који садржи угљене хидрате и протеине.

“Шоља кафе или зеленог чаја такође може да буде корисна пред тренинг, јер ће подстаћи метаболизам и обезбеијдити телу антиоксиданте“, рекао је је Хантингтон-Вајтли.

Када је ријеч о оброцима након тренинга, важно је да правилно надокнадите енергију и постакнете обнављање мишића.

Према ријечима нутриционисткиње Ламберт, обнављање организма помоћу угљених хидрата једнако је важно као његово обнављање протеинима.

"Ова комбинација омогућиће не само обнављање мишића, већ и њихов раст“, наводи Ламберт.

И Ламберт и Хантингтон-Вајтли слажу се да конзумирање алкохола након тренинга треба избјегавати по сваку цену.

Иако поједине студије наводе да пиво помаже у обнављању организма у комбинацији са спортстким пићима, нутриционисти кажу да ова намирница заправо има врло мали утицај на ниво хидратације.

Ламберт савјетује конзумирање хране у року од 45 минута након завршетка тренинга, а препоручује намирнице попут јаја, овса и сира, које су богате протеинима и угљеним хидратима.

Најважнија ствар коју би требало имати поред себе прије и послије тренинга јесте вода, јер има кључну улогу у надокнађивању течности и електролита који се губе путем знојења за вријеме вјежбања.