latinica  ћирилица
29/03/2018 |  22:32 ⇒ 22:39 | Аутор: РТС

На конкурс за 90.000 радних мјеста пријавило се чак 25 милиона људи!

Око 25 милиона људи, више од броја становника Аустралије, пријавило се за око 90.000 радних мјеста у Индијској жељезници, што указује на изазове с којима се суочава премијер Нарендра Моди који је обећао отварање нових радних мјеста током свог мандата.
Индијски воз - Фото: Screenshot/YouTube
Индијски возФото: Screenshot/YouTube

Моди је дошао на власт након избора 2014, обећавајући покретање привредног раста у трећој највећој економији Азије и стварање нових радних мјеста.

Међутим, његова иницијатива "Make in India" (Правите у Индији), с циљем да се повећа удио производње у индијској привреди, која тежи двије милијарде америчких долара, са 17 на 25 одсто и отвори 100 милиона радних мјеста до 2022. године, није до сада дала резултате.

Државне жељезнице, које тренутно запошљавају 1,3 милиона људи, саопштиле су да отварају десетине хиљада нових радних мјеста - машиновођа, техничара, инспектора шина, тесара и разних других занимања.

Циљ је, тврде, да се побољша сигурност четврте највеће жељезничке мреже на свијету.

- Овако велики број пријава показује да заиста постоји мањак послова, али да Индијци највише воле послове у државним предузећима. Морамо се помјерити од таквог начина размишљања - сматра Махеш Вyас, руководилац у непрофитној истраживачкој организацији за економију ЦМИЕ.

Индијске жељезнице су највећи послодавац у држави.