latinica  ћирилица
28/03/2018 |  13:52 | Аутор: РТС

Чачак први у свијету назива улицу по Стивену Хокингу?

Неколико дана након што је британски физичар Стивен Хокинг преминуо, група Чачана покренула је петицију на интернету да једна од улица у том граду добије име великог научника. Да би ова, за сада јединствена идеја, заживјела, претходи јој одређена административна процедура.
Чачак - Фото: РТРС
ЧачакФото: РТРС

Мирко Мирковић петицију je покренуо са неколицином пријатеља. Науком се бави из хобија, а посебно цијени опус Стивена Хокинга.

„Он је научник који је врло усјпешно промовисао науку тако да ми обични људи можемо да је разумијемо. Mислим да би додјељивање улице Хокингу можда био први мали корак ка некој мало већој промоцији науке“, објашњава Мирковић.

Међу потписницима петиције је и психолог Владета Ђурђић. Сматра да је промоција науке на овај начин позитивна иницијатива.

"Изненађен сам да је тежиште интересовања младих људи пренесено са неке дневне политике, естраде на поље креативних активности као што је наука у овом случају. Волио бих да постоје сличне иницијативе у вези са неким умјетницима и другим људима који се баве неким прогресивним, кретаивним стварима“, наводи Ђурђић.

Да би улица добила ново име или била преименована из надлежне градске комисије поручују да тај приједлог најприје треба да стигне у Градску управу.

„Прво мора да буде предата Градској управи, онда да прође комисију за додјелу именовања улица и онда је на Скупштини након тога. Најлакше је ако они који су подносиоци иницијативе већ имају идеју која би то улица могла да буде и ако имају потписнике иницијативе станара те улице. Тада је то најјаснија ситуација, а ми само верификујемо њихову жељу“, објаснила је Виолета Марковић, чланица Комисије за одређивање назива улица у Чачку.

До сада је онлајн петицију потписало осамдесетак грађана.

Британски физичар Стивен Хокинг стекао је светску славу истраживањем црних рупа и теорије релативитета. Иако тешко болестан дуже од четири деценије, неуморно је доприносио науци.

Ако приједлог Мирка и пријатеља, савлада све административне баријере, Чачак би постао први град на свијету са улицом Стивена Хокинга.