latinica  ћирилица
26/03/2018 |  18:39 | Аутор: Б92

Газирана вода је корисна за здравље

Вода помаже испирању тјелесних загађивача кроз мокраћу, зној и столицу. Дакле, пијење већих количина воде најбољи је "detox".

Када се мала количина гаса угљен-диоксида раствори у води под притиском, настаје блага угљеникова киселина што води даје ноту искричавости и веселости, то јест газирана вода. Газирана вода је безопасна, али може да буде и корисна.

Истраживање које је објављено у међународном часопису за исхрану Јоurnal of Nutrition показало је да пијење газиране воде има бројне здравствене предности. Газирана вода значајно смањује ниво холестерола, липопротеина ниске густоће (ЛДЛ) који је фактор ризика за болести срца, а повећава ниво лиопротеина високе густоће (ХДЛ) који штити крвне судове и срце од атеросклерозе.

Према процјенама стручњака, конзумирање газиране воде могло би да смањи ризик од развоја болести срца током сљедеће деценије за трећину.

С друге стране, мјехурићи у газираној води подстичу лучење желудачне киселине, па на тај начин олакшавају варење хране, док истовремено помажу пражњењу цријева.

Како газирана вода нема никаквих калорија, а ствара осјећај веће пуноће у стомаку, корисна је у одржавању тјелесне масе и дијетама. Доктори са Клинике Маyо, кажу да је газирана вода једнако здрава као и обична вода.

Једино је важно да се дневно попије довољна количина воде, како би се задовољила потреба за хидратацијом.

Извор: Б92