latinica  ћирилица
25/03/2018 |  12:11 ⇒ 12:11 | Аутор: Б92

Срби кажњени на Тајланду због "обнажених ногу поред Буде"

Канцеларија туристичке полиције у Бангкоку саопштила је да је двоје српских туриста кажњено са по 5.000 тајландских бахата, односно 130 евра.
Бангкок - Фото: Novosti.rs
БангкокФото: Novosti.rs

Они су кажњени због непристојних фотографија снимљених на зиду Храма смарагдног Буде у Бангкоку.

Тајландска туристичка полиција је двоје српских држављана пронашла јуче и суочила их са оптужбама у својој испостави на аеродрому Суварнабуми, рекао је заменик начелника ТПБ Сурачате Хакпарн, пренопси лист "Бангкок пост".

Како наводи лист, на фотографијама је приказана Н.Ћ. (31) која седи на зиду у оквиру Велике палате са обнаженим ногама, а направио их је њен сапутник В.В.(31).

Фотографије су објављене на друштвеним мрежама, а како преноси "Бангкок пост", изазвале су критике због непримјереног понашања на светом мјесту Пра Убосот у Ват Пра Си Ратана Сатсадараму.

Према наводима, дјевојка је признала да се налази на фотографијама, док је младић рекао властима да је он професионални фотограф, саопштила је полиција.

Двоје српских туриста су објаснили да нису знали да би фотографије могле да представљају преступ нити да тиме крше тајлански закон, навео је Сурачате.

Иначе, непристојност у јавности забрањена је тајландским Кривичним закоником.

Послије овог инцидента, туристичка полиција је најавила да ће појачати јавне кампање како би подигла свијест међу посјетиоцима Тајланда о томе шта је забрањено чинити док бораве у посјети вјерским или историјским мјестима.

У новембру прошле године, два Американца објавила су на страници на Инстаграму о путовањима фотографије на којима им се виде задњице у чувеном Храму зоре (Ват Арун) у Бангкоку, након чега су ухапшени на аеродрому и оптужени за непристојно понашање, подсјећа "Бангкок пост".