latinica  ћирилица
24/03/2018 |  11:58 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Уз ефикасне лијекове, изљечиво више од 90 одсто случајева туберкулозе

До четврте деценије прошлог вијека туберкулоза је била смртоносна, док је данас, уз ефикасне антитуберкулотике, постала изљечива у више од 90 одсто случајева - тренутно се од ове болести на Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци лијече три пацијента.
Вакцина против туберкулозе - Фото: илустрација
Вакцина против туберкулозеФото: илустрација

Пулмолог Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра Младен Дуроњић, поводом 24. марта - Свјетског дана боре против туберкулозе, истиче за Срну да ову заразну болест изазива микобактеријум туберкулозис.

Ова бактерија се најчешће преноси са човјека на човјека путем ваздуха, приликом кашљања, кијања и боравка у заједничким просторијама са обољелим.

"Улазна врата представља дисајни тракт, нос или уста", појашњава Дуроњић, који је и национални координатор за туберкулозу у Републици Српској.

Са ером ефикасних антитуберкулотика ова болест јепостала изљечива у високом проценту, а услов за то је благовремена дијагноза и лијечење, те редовно узимање лијекова и терапија спроведена до краја.

Иако благовремено јављање и дијагностика, као и рани почетак лијечења, значајно утичу на само изљечење, Дуроњић наводи да су смртни исходи забиљежени сваке године код мањег броја лијечених пацијената, односно да је проценат смртних исхода мањи од пет одсто од укупног броја обољелих.

Дуроњић напомиње да су пацијенти који се касно јављају, углавном, из популацијски маргинализованих група, као што су алкохоличари, наркомани и бескућници.

Симптоми ове болести су колико типични, толико и нетипични, те је најчешћи повод за јављање доктору кашаљ, који у почетку може бити сув, а потом и продуктиван, односно након неколико седмица са примјесама крви.

Дуроњић подсјећа да сваки кашаљ који траје дуже од седмице треба да буде повод за љекарски преглед, док је при сваком лијеченом кашљу дужем од три седмице потребно мислити и на ову болест.

"Неколико дана од почетка болести јавља се благо повишена температура праћена интензивним презнојавањем ноћу. Временом, температура постаје виша.

Због слабљења апетита долази до губитка тјелесне масе, а све наведено условљава слабију толеранцију уобичајених свакодневних напора, а потом и општу малаксалост", наводи Дуроњић.

Већина наведених симптома присутна је и код других болести, што их чини нетипичним.

"Наша и све болничке установе у Републици Српској у посљедњих десет година редовно су снабдјевене антитуберкулотицима. Лијекови су бесплатни за све пацијенте - како за осигурана, тако и за неосигурана лица", напомиње Дуроњић.

Он каже да је прошле године било 293 обољелих од ове болести, од којих је 275 новооткривених пацијената, док је у посљедњих десет година највећи број обољелих био 2008. године и износио је 734.

Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта.

Иако је смртност од туберкулозе смањена за готово 40 одсто од 1990. до 2011. године, до данас траје свјетска епидемија која узрокује 1,4 милиона смртних случајева сваке године.

Према подацима Свјетске здравствене организације, трећина свјетске популације инфицирана је узрочником те болести.