latinica  ћирилица
15/03/2018 |  08:47 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Пет неочекиваних разлога који могу да доведу до срчаног удара

Лоша исхрана и превише времена поведеног у излежавању испред ТВ екрана, уз пиво или сокове и грицкалице, сигуран су начин за приличан пораст ризика од срчаног удара.

Ту, међутим, постоје и неки, не баш толико очигледни, фактори који, на годишњем нивоу, доводе до 1,5 милиона срчаних удара и 500 хиљада смртних случајева, као посљедице тога. А то се у свијету дешава сваке године.

Ових пет разлога већини, највјероватније, нису познати као потенцијални "окидачи" срчаног удара.

1. Кожа

Ефекти псоријазе могу бити много већи од онога што се може видјети на кожи.

Истраживања показују да људи који имају овакве или сличне проблеме са кожом, имају три пута већу шансу за инфаркт, каже професорка дерматологије Мона Гохара са медицинске школе Универзита Јејл.

2. Загађен ваздух

Смог је у вези са развојем већег броја болести, укључујући и срчану.

Једна студија дошла је до закључка да кумулативна изложеност смогу може да погорша нивое шећера у крви, ниво холестерола, као и друге ризичне парметре који доводе до ризика од срчане болести.

Друго истраживање открило је загађење може да утиче на смањење "доброг" ХДЛ холестерола у организму.

Не треба, међутим, само они да брину. Оштећења крвних судова се јављају и међу младима и здравима изложеним загађењу ваздуха у затвореном простору.

3. Лијекови против болова

Када у дужем периоду имате грозницу, нормална реакција је да посегнете за противупалним лековима, ибруфенома или непроксеном.

Међутим, открила је да људи који узимају те лијекове, током боловања од респираторних инфекција имају 3,4 пута повећани ризик од срчаног удара.

4. Бол у рамену

Иако је вјероватно да не постоји директна повезаност са срчаним проблемима, изгледа да ипак постоји веза између ових здравствених проблема.

Људи са повећаним ризиком од срчаних обољења имају више шанси да осјећају болове у рамену.

5. Окруженост буком

Свакодневни гласни звукови (сирене возила, какофонија грађевинских радова и слично) не штети само вашем слуху, већ и срцу.

Након темељне анализе претходних студија, научници су дошли до закључка да су људи изложени честој буци имали већи степен здравствених проблема са срцем, неправилан ритам откуцаја срца, висок крвни притисак, висок холестерол, као и висок ниво шећера.

Извор: Б92