latinica  ћирилица
10/03/2018 |  13:40 | Аутор: РТРС

Научници створили капи које поправљају вид

Научници са Бар - Илан универзитета за нанотехнологију у Тел Авиву тврде да су створили капи за очи које могу да поправе оштећење рожњаче и трајно побољшају вид код људи.
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

Израелски научници тврде да је ово револуционарно откриће које ће помоћи свим особама које имају проблеме са оштећењем очију.

Тим научника са доктором Давидом Смадјом на челу је свој нови производ до сада тестирао на домаћим животињама које су имале оштећене рожњаче.

"Производ смо тестирали на свињама које имају оштећене рожњаче и показао се потпуно ефикасним јер су излијечени сви симптоми болести очију које су имале животиње подвргнуте тестирању", рекао је др Смадја.

Нови револуционарни производ израелских научника још није тестиран на људима, а тим научника који стоји иза овог производа тврди да ће прва рана тестирања почети крајем ове године.

"Сматрамо да ће нови производ у потпуности излијечити проблеме са видом код људи те да у будућности неће бити потребе са диоптријским наочарима", рекао је Смадја.

Научници сматрају да ће револуционарне капи за очи једнако ефикасно лијечити проблеме кратковидости и далековидости, као и друге проблеме везане за вид. Такође овај револуционарни производ ће омогућити људима да се ослободе контактних сочива и пружиће им потпуно нови поглед на свијет.

Судећи по писању магазина "Јерусалем Пост", пацијенти ће имати на својим паметним телефонима апликацију која ће им измјерити оштећење вида и на основу којег ће знати колико капи за очи треба да искористе.

"Овај принцип смо већ тестирали на свињама и показао се веома дјелотворан, јер све свиње подвргнуте тесту нису имале проблем са видом након кориштења капи", рекли су научници.

Оно што још увијек није познато је податак колико ће просјечан корисник морати да користи нанокапи за очи да би се у потпуности ријешио проблема са видом, а такође још увијек није познато колико ће нове капи за очи коштати на тржишту.

"Засад морамо сачекати како ће проћи прва тестирања на људима, али тим који стоји иза овог производа је веома оптимистичан", рекао је др Смадја.

Извор: Независне новине