latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:23 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

У свијету од компликација у трудноћи дневно умре више од 800 жена

У свијету више од 800 трудница сваки дан умре од компликација повезаних с трудноћом и порођајем, а многе од њих су у угроженом социо-економском положају, изјавила је извршни директор Популационог фонда УН /УНФПА/ Наталија Канем, поводом 8. марта - Међународног дана жена.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

Према њеним ријечима, више од 200 милиона жена, од који су многе сиромашне и живе у руралним и удаљеним дијеловима свијета, немају приступ добровољним методама планирања породице, саопштено је из УНФПА.

Канемова је навела да је у многим дијеловима свијета приступ услугама посебно ограничен или чак непостојећи за жене из руралних подручја и аутохтоних популација, умањујући тиме њихове могућности за остваривање репродуктивних права.

"Без рјешавања дискриминације с којом се жене суочавају у приватним и јавним сферама, многе од њих остају заробљене у зачараном кругу сиромаштва, поновљених трудноћа, смањених могућности, неостварених људских права и нереализованог потенцијала. Негирање репродуктивних права, не штети само појединцима, већ слаби и гуши привреду и развој земаља", истакла је Канемова.

Она сматра да би омогућавање универзално доступне репродуктивне здравствене заштите помогло, не само у остваривању репродуктивних права сиромашних и жена из руралних подручја, већ би им омогућило да остану здраве, да се образују и учествују у свим аспектима живота, укључујући економски, што су предности за жене, њихове породице и земљу.

Канемова је нагласила да је мисија УНФПА да сарађује са партнерима да би се до 2030. године одговорило на незадовољене потребе за информацијама и услугама планирања породице, окончали случајеви превентабилне смртности мајки и спријечило родно условљено насиље и друге штетне праксе које погађају жене и дјевојке.

Извор: Срна