latinica  ћирилица
05/03/2018 |  19:58 | Аутор: РТРС

Тешке болести које узрокују кварни зуби

Редован одлазак код зубара не само што вам може спасити зубе већ и смањити ризик од многих других болести. Мало је познато да болесни зуби могу бити узрок срчаних болести, проблема са простатом, импотенције, одређених врста канцера, па чак и можданог удара.
Зуби - Фото: Screenshot
ЗубиФото: Screenshot

1. Ризик од срчаног и можданог удара

Неколико студија је доказало везу између болести зуба и срчаних болести, али и пораст ризика од можданог удара, тврди др Мазен Натоур. То је зато што бактерије које узрокују запаљења, крварење и и уништавање ктива око зуба могу путовати крвним системом до артерија. Осим што доспијева у артерије, бактерије могу изазвати и угрушке у срцу.

2. Ризик од рака

Национални институт за здравље истиче да се запаљења дуго повезују са развојем канцера и тумора што је дуже ткиво под инфекцијом. Штавише, једна студија је показала да је 13 одсто мушкараца са запаљењским процесима касније добило неку врсту рака – понајвише плућа, бешике, бубрека и јетре, посебно уколико су били пушачи.

3. Ризик од еректилне дисфункције

Научници су открили везу између системских запаљења, тачније путујућих бактерија у вашим устима и повећаног ризика од еректилне дисфункције. Заправо резултати истраживања са Тајвана, показују да су мушкарци са еректилном дисфункцијом имали 79 одсто веће шансе да развију импотенцију. Хронична запаљења зуба отпуштају бактерије у крвоток које путују и до полног органа...

4. Проблеми са простатом

Ензим у простати ПСА који се налази у малим дозама је сасвим нормалан, али када је простата инфицирана расте и ниво ПСА. Повишени ниво ПСА може бити изазван и запаљенским процесима у устима. Дакле, бактерије које путују до простате могу изазвати иритиације, тешке ејакулације и болове при мокрењу.

5. Како поправити стање зуба?

Чак 56 одсто мушкараца има болести зуба у односу на 36 одсто жена, највјероватније зато што рјеђе одлазе код стоматолога. Стоматолози савјетују да чак и у случају здравих зуба, често посјећујете стоматолога како би се чишћењем и редовном провјером константно смањивале бактерије које могу завршити у крвотоку.

Извор: Б92